Zorgtechnologie kan helpen om de zorglast van mantelzorgers te verminderen en geeft zorgvragers meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De technologie in de zorg is volop in ontwikkeling. Om te zorgen dat de techniek goed aansluit bij de wensen van de gebruikers, is onderzoek nodig. In Bronckhorst start op 13 mei een proefproject waarmee we een zorgtechnologie testen. Dit onderzoek voeren wij uit in samenwerking met TZA Achterhoek en Warkhouse.

Fotolijstje met slimme sensoren

De Genus Care is een digitaal fotolijstje waarmee je kunt beeldbellen. Ook is het voorzien van slimme sensoren die veranderingen in beweging, temperatuur en licht detecteren. Hierdoor ervaar jij als mantelzorger rust omdat je het welzijn van je zorgvrager in beeld hebt. De zorgvrager kan jou (en andere mantelzorgers of familieleden) met één druk op de knop bereiken. Zo houd je eenvoudig contact met elkaar en kun je op afstand de nodige aandacht en zorg verlenen. 

Dit vragen we van jou

Als je meedoet met dit project, ga je de Genus Care 3 maanden gebruiken. Wij vragen je na afloop om ons via een vragenlijst te vertellen over jullie ervaringen.

10 zorgvragers en mantelzorgers kunnen mee doen

In onze gemeente kunnen 10 mantelzorgers met hun zorgvrager meedoen aan dit proefproject. De zorgvrager woont zelfstandig, heeft behoefte aan zorg en gaat het apparaatje zelf gebruiken. De mantelzorger heeft zelf een mobiele telefoon. En beiden hebben toegang tot een Wifi verbinding (of deze wordt alsnog aangelegd). 
 

Uitgebreide uitleg voorwaarden

De voorwaarden om mee te doen aan dit proefproject zijn als volgt: 

Wanneer kunt u meedoen als zorgvrager

 • Zelfstandig alleenwonende (oudere (met beginnende dementie)) die mantelzorg ontvang 
 • Minimaal 1 mantelzorger aanwezig 
 • Woont in de gemeente Bronckhorst 
 • Sociaal netwerk om mee te oefenen

Wanneer kunt u niet deelnemen als zorgvrager:

 • Niet thuiswonend 
 • Slechtziendheid 
 • Op de wachtlijst voor intramurale zorg 
 • Motorisch niet in staat op een knop te drukken 
 • Heel handig met een smartphone (De Genus heeft dan geen meerwaarde)

Wanneer kunt u als mantelzorger deelnemen: 

 • Woont op afstand bij de zorgvrager 
 • Werkt mee aan een evaluatie van de Genus Care (eenmalig 30 minuten vragenlijst invullen) 
 • In bezit van een smartphone en de app kunt bedienen

Aandachtspunt: Je doet altijd samen mee als mantelzorger met jouw zorgvrager. Beiden doen mee aan dit proefproject.  

Informatiebijeenkomst 13 mei

Op 13 mei organiseren wij een informatieavond waarop je meer uitleg krijgt over de Genus Care en het fotolijstje in werking kunt zien. Als je besluit om deel te nemen aan het onderzoek, krijg je de Genus Care direct mee naar huis. 

Waar: Gemeentehuis Hengelo

Tijdstip: inloop 19:00 uur, start 19:15, einde 20:30 uur

Aanmelden informatiebijeenkomst Genus Care

Contact

Heeft u eerder al praktische vragen, dan kunt u contact opnemen met Hilde Jansen van TZA Achterhoek via H.jansen@tza-achterhoek.nu.

NB. We werken in het project samen met TZA (zorgtechnologie in de Achterhoek) en Warkhouse. ZonMW stelde een subsidie beschikbaar voor de uitvoering van de proef.

Wat is de "Genus Care"?

Genus Care is een soort tablet dat eenvoudig te bedienen is door de zorgvrager. Het lijkt op een digitaal ‘fotolijstje’ omdat er foto’s opgeslagen kunnen worden die één voor één getoond worden. Ook kan de zorgvrager een oproep doen voor contact met de mantelzorger of eventuele andere betrokken die zijn aangesloten op het systeem. Ook beeldbellen is mogelijk. Daarnaast vangt het systeem signalen op van beweging, overdag en ’s nachts, en andere waarden, zoals licht, temperatuur, die de mantelzorger kan uitlezen via de Genus Care app op de mobiele telefoon.

Aan dit project kunnen 10 mantelzorgers met hun zorgvrager meedoen. U kunt meedoen als uw zorgvrager woont in de gemeente Bronckhorst.
 

Wie komt in aanmerking voor de Genus Home Care?

In onze gemeente kunnen 10 zorgvragers met hun (mantel)zorgers mee doen aan dit proefproject. De zorgvrager woont zelfstandig, heeft behoefte aan zorg en gaat het apparaatje zelf gebruiken. De mantelzorger heeft zelf een mobiele telefoon. En beiden hebben toegang tot een Wifi verbinding (of deze wordt alsnog aangelegd). 

De kosten

Deelname aan de proefperiode is gratis.

Wilt u na de proefperiode de Genus Care blijven gebruiken? Dan krijgt u het Genus Care fotolijstje t.w.v. €399,- gratis aangeboden. Wel betaalt u dan kosten voor een abonnement. Deze bedragen €12,95 per maand (totaal in een jaar €155,40) of €143,40 per jaar. 
 

Is mijn privacy gewaarborgd?

Iedere afzonderlijke telefoon wordt met een unieke code gekoppeld aan een Genus fotolijst. De zorgvrager geeft op de fotolijst goedkeuring voor het koppelen en geeft aan of deze mantelzorger alleen foto’s mag delen en mag beeldbellen of dat het alle functionaliteiten, inclusief de alarmfunctie.

Alle sensordata wordt versleuteld en verstuurd via een veilige connectie. Daarnaast is alle data geanonimiseerd. Er worden geen locatie- of gebruikersgegevens opgeslagen door Genus Care. 

Wat houdt deelname aan het proefproject in?

Als u als mantelzorger samen met uw zorgvrager deelneemt aan het project, kunt u in de proeftijd gebruik maken van de Genus Care. U kunt op die manier ervaring opdoen met het onderhouden van contacten op afstand. Na die periode vult u een vragenlijst in over hoe u het gebruik van het systeem hebt ervaren. 

Bijlage