Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is alleen geldig binnen de militaire organisatie. In het normale verkeer is deze niet toegestaan. Het is daarom noodzakelijk een militair rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands burgerrijbewijs. Heeft u al een burgerrijbewijs, dan kunt u de categorieën van uw militair rijbewijs over laten zetten op uw burgerrijbewijs.

Heeft u uw militair rijbewijs behaald, dan heeft u 3 jaar na de dag waarop u rijexamen deed de tijd om hem om te wisselen.

Bij het omwisselen van een militair rijbewijs van de categorie C, CE, D, of DE moet u eerst een Gezondheidsverklaring(externe link) indienen bij het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR). Bij deze Gezondheidsverklaring zit een gedeelte dat moet worden ingevuld door een Arbo-arts (het medisch verslag). U krijgt vervolgens een Verklaring van Geschiktheid van het CBR. Ná ontvangst van deze verklaring kunt u uw rijbewijs omwisselen.

Bij uw aanvraag voor omwisseling van uw militair rijbewijs neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een recente, goed gelijkende pasfoto, die een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
  • bij rijbewijs categorie C, CE, D of DE: een Verklaring van Geschiktheid van het CBR
  • bij het overzetten van categorieën van uw militaire naar uw burgerrijbewijs neemt u ook dit burgerrijbewijs mee

Buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben. U kunt daarom uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Wat voor u van toepassing is, leest u op de website van het RDW(externe link).

De omwisseling aanvragen

Bij de gemeente kunt u een aanvraag doen om uw rijbewijs om te wisselen. De aanvraag verloopt hetzelfde als bij een verlenging of vervanging.

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. 

Rijbewijs verlengen of vervangen

Goed om te weten

U mag met een rijbewijs van buiten de EU maximaal 185 dagen rijden in Nederland. Daarna moet u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. 

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom besloten dat iemand met een rijbewijs van buiten de EU, langer dan 185 dagen in Nederland mag rijden.

Daarvoor gelden de volgende voorwaarden:

  • U heeft een rijbewijs van buiten de EU dat geldig was op 14 december 2020;
  • De periode van 185 dagen loopt af tussen 15 december 2020 en 19 augustus 2021.

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden? Dan mag u doorrijden met het rijbewijs tot 1 oktober 2021.