Als u weleens op de provinciale weg tussen Vorden en Hengelo rijdt, kan het u niet ontgaan. Hier is aan de rand van Hengelo een bijzonder project verrezen: NL solarpark De Kwekerij. Hoezo bijzonder vraagt u zich wellicht af? Omdat in dit solarpark duurzaamheid en natuur hand in hand gaan en dat gebeurt nog nergens anders in Nederland!

Recreëren in het groen tussen duizenden zonnepanelen

Het hoofddoel van het zonnepark is met ca. 7.000 zonnepanelen duurzame energie op te wekken voor ruim vijfhonderd huishoudens. Maar daarnaast is er volop gelegenheid om te recreëren in de natuur, waar u bijvoorbeeld wadi’s, nestkasten, een kleine schaapskudde en insectenhotels tegenkomt en natuurlijk innovatieve toepassingen van zonne-energie ontdekt. Zoals vijvers met drijvende zonnepanelen en mogelijkheden voor het benutten van opgewekte zonne-energie voor uw elektrische auto. Zo’n combinatie is uniek!

Filmpje solarpark De Kwekerij op YouTube(externe link)

Waar?

Het solarpark vindt u in het gebied dat loopt van de Hiddinkdijk aan de noordkant tot de De Heurne aan de zuidkant, het Vordens voetpad aan de oostkant en nieuwbouwwijk De Kwekerij aan de westkant, in Hengelo (Gld). De ingang vindt u aan de Stekweg.

Stichting

Het park is dagelijks geopend voor bezoekers. Stichting Solarlandschapspark de Kwekerij zorgt, met veel inzet van betrokken omwonenden, voor het beheer van het park. Ook verzorgt de stichting rondleidingen en lezingen. Het onderhoud van het park wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het solarpark heeft veel landelijke belangstelling en wordt in (vak)bladen vaak als goed voorbeeld genoemd. Regelmatig bezoeken groepen het solarpark voor een rondleiding en om inspiratie op te doen.

Lees meer op website van solarpark De Kwekerij(externe link)

Unieke natuur

In solarpark de Kwekerij groeien maar liefst 118 verschillende soort planten! Daarnaast ziet u in het park wadi’s, nestkasten, bijenkasten en insectenhotels. Daarmee levert het park een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in Bronckhorst. Met het solarpark geven wij invulling aan onze rol als Global Goals gemeente. Dit betekent dat wij ons onder meer inzetten om klimaatverandering tegen te gaan.