Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing van het Europees Parlement. Heeft u de nationaliteit van 1 van de lidstaten van de Europese Unie? Dan kunt u ervoor kiezen om in Nederland te stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

U kunt er ook voor kiezen om te stemmen in uw land van herkomst voor de leden van uw eigen lidstaat. U moet wel kiezen: 2 keer stemmen mag niet.

In het land van herkomst stemmen

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft? Dan moet u in dat land aangeven dat u wilt stemmen als kiezer in het buitenland. U mag dan niet in Nederland uw stem uitbrengen en u krijgt ook geen stempas. U hoeft dan niets door te geven aan de gemeente Bronckhorst.

In Nederland stemmen

Wilt u in Nederland stemmen? Dan moet u het registratieformulier invullen. U stuurt het formulier samen met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs naar de gemeente.

Voorwaarden

  • U heeft de nationaliteit van een EU-land.
  • U bent 18 jaar of ouder op 6 juni 2024.
  • U woont in de gemeente Bronckhorst.
  • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht.

Het formulier model Y 32 is per brief aan alle EU-kiezers verzonden die geen registratie hebben. Het registratieformulier moet uiterlijk op dinsdag 23 april 2024 door Bureau Verkiezingen van de gemeente Bronckhorst zijn ontvangen.

Handleiding voor het invullen van het formulier Y 32 

Als u zich al eerder heeft geregistreerd als kiezer in Nederland voor een eerdere Europees Parlementsverkiezing, hoeft u dat niet nog een keer te doen. De registratie blijft geldig. Wilt u bij de verkiezing in juni 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Stuur een e-mail naar verkiezingen@bronckhorst.nl of bel naar (0575) 750 250. Dan zal de eerdere registratie worden ingetrokken.

Binnen 7 dagen na ontvangst van uw formulier besluit de gemeente of u mag stemmen. U ontvangt uw stempas dan enkele weken voor de verkiezing.

Heeft u (ook) de Nederlandse nationaliteit, bent u 18 jaar of ouder en woont u in Bronckhorst? Dan hoeft u geen formulier in te vullen. U bent dan automatisch geregistreerd als kiezer 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over:

  • stemmen als EU-burger in het land van afkomst   
  • stemmen vanuit het buitenland
  • stemmen in een EU-land waar u woont 

Kijk dan op de webpagina Europese verkiezingen 2024: alles wat je moet weten (europa.eu)(externe link)