Toezicht en handhaving: samen voor een veilige buurt
In Bronckhorst werken we elke dag aan een prettige en veilige leefomgeving voor jou. Toezicht en handhaving speelt daarbij een belangrijke rol. Toezicht en handhaving houdt zich bezig met het stimuleren van het naleven van regels door inwoners en ondernemers in Bronckhorst. Door het gesprek aan te gaan, vooruit te kijken en mee te denken in oplossingen. Onze medewerkers zorgen ook dat regels daadwerkelijk worden nageleefd. Ze controleren, spreken mensen aan op hun verantwoordelijkheid, geven een waarschuwing of treden op waar het nodig is. Samen met de politie, maatschappelijke organisaties én inwoners zorgen we zo samen dat Bronckhorst een fijne plek is en blijft.
Wat doet toezicht en handhaving?
Het team bestaat uit toezichthouders en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren).
Belangrijke taken
- Toezicht in de openbare ruimte
Ze houden Bronckhorst veilig en netjes. Denk aan toezicht op afvalbijplaatsing, parkeeroverlast, overlast door honden, maar ook op illegale bouwactiviteiten. - Bouw en sloop
Ze kijken of bouw- en sloopwerkzaamheden volgens de regels en vergunningen verlopen, ook bij monumenten. - Controle bij evenementen en horeca
Ze zorgen voor naleving van vergunningen bij horeca en evenementen. - Parkeercontrole
Ze controleren op foutparkeren, in groenstroken, op de stoep of buiten de vakken. - Afval en zwerfvuil
Ze spreken mensen aan die afval naast de afvalcontainers zetten of afval dumpen in de natuur. - Criminaliteit opsporen
Ze helpen bij het opsporen van ondermijnende criminaliteit, zoals illegale activiteiten die de samenleving schaden. - Bescherming van natuur en milieu
Ze controleren of mensen zich aan de regels houden die de natuur en het milieu beschermen.
Hierdoor blijft Bronckhorst een veilige en schone plek om te wonen, werken en leven. De regels zijn er niet voor niets: ze zorgen voor duidelijkheid en een gelijk speelveld voor iedereen. De Boa's en toezichthouders controleren er zoals gezegd op: maken daarvoor foto’s, schrijven rapporten en leggen als dat nodig is sancties op. Ook mogen ze (gevraagd en ongevraagd) bijna overal komen om hun werk te kunnen doen.
Samen maken we Bronckhorst veiliger
Naast dat wij zelf in Bronckhorst op pad zijn, gesprekken hebben en controles uitvoeren, is jouw inzet voor een fijne buurt onmisbaar. Vaak kun je een situatie zelf oplossen. Je kunt vragen of iemand de hond aanlijnt op een plek waar de hond niet los mag. Als iemand zijn auto foutparkeert, kun je vragen of hij of zij de auto verplaatst naar een plek waar het wel mag of deze zodanig neerzet dat de stoep begaanbaar blijft. Zie je iets dat niet klopt? Meld het dan bij de gemeente.
Handhaven in de praktijk
Hoe werkt dat in de praktijk, hieronder geven we een aantal voorbeelden.
Overlast
Op sommige plekken in de gemeente krijgen we meldingen van overlast door groepen jongeren die samenkomen. Het gaat dan vaak om harde muziek of rommel achterlaten. Onze boa’s gaan dan regelmatig langs, spreken de groep aan op hun gedrag en houden toezicht in de avonduren. Vaak helpt een gesprek al, maar bij herhaling handhaven we ook.
Loslopende honden
Een loslopende hond lijkt onschuldig, maar het kan voor overlast of zelfs gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan honden die tegen mensen opspringen, achter fietsers aanrennen of andere honden aanvallen. We vragen melders in eerste instantie of ze zelf de eigenaar van de hond al hebben aangesproken. Ontstaan gevaarlijke situaties dan starten we een controleronde.
Ondermijning

Een bestelbus op een verlaten terrein, spullen die 's nachts uitgeladen worden bij een leegstaand pand. Vaak begint ondermijning met signalen die inwoners als eerste opvangen. De gevolgen van ondermijning zijn ook in onze gemeente zichtbaar. We treffen bijvoorbeeld soms een hennepkwekerij aan. Er wordt gedeald in drugs. Met (sociale) voorzieningen kan worden gefraudeerd. De sleutel voor een succesvolle aanpak van ondermijning ligt in het delen van informatie. Natuurlijk tussen de overheidsdiensten als politie en gemeente. Maar ook informatie van jou als inwoner of ondernemer is belangrijk. Zie je een verdachte situatie, meld die dan. Zo maken we samen een vuist tegen ondermijning.
Illegale bouwactiviteiten
Als wij een melding krijgen over illegale bouwactiviteiten, doen we onderzoek naar de situatie. Welke bouwactiviteiten vinden plaats? Welke bouwactiviteiten zijn mogelijk vergund en welke niet? Zijn de activiteiten eventueel vergunningsvrij? Als we dit duidelijk is en er is sprake van een illegale activiteit, dan gaan we met de overtreder in gesprek over een oplossing. Dit kunnen verschillende oplossingen zijn zolang deze past binnen wet- en regelgeving. Mocht de overtreder hier niet aan mee willen werken, dan treden we handhavend op