Gemeentehuis

Het gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst in Hengelo Gld. behoort tot de meest duurzame gemeentehuizen van Nederland en biedt ruimte aan ruim 300 werkplekken. De gemeentewerf is in 2017 in gebruik genomen en is een energieneutraal gebouw.

Duurzaam gebouw

De gemeente vindt duurzaamheid en het klimaat belangrijk. Daarom is het gemeentehuis zo duurzaam mogelijk gebouwd. Door gebruik te maken van de principes van passief bouwen verbruikt het gemeentehuis weinig energie. Passieve gebouwen zijn extreem goed geïsoleerd, volledig kierdicht en hebben vrijwel geen zogenaamde koudebruggen, waardoor het energieverbruik sterk daalt. De weinige energie die wel nodig is, wordt bovendien met 618 zonnepanelen op het dak zelf opgewekt. De ramen kunnen bijvoorbeeld open en door vloerkoeling met een bodemopslagsysteem blijft het gemeentehuis 's zomers koel. De luiken - die gesloten kunnen worden wanneer het gebouw niet in gebruik is - zijn de meest zichtbare energiebespaarders. Maar ook andere toepassingen zoals 3-laagsglas, sterk isolerende materialen en apparaten die weinig warmte uitstralen, een sedumdak en zonnepanelen horen bij ons duurzame bouwconcept.

De gemeentewerf is ook duurzaam gebouwd en is zelfs energieneutraal. Op het dak liggen 492 zonnepanelen die zorgen voor onze eigen stroomverbruik.

Duurzaamheid is méér

Duurzaamheid gaat over méér zaken. Denk aan transport, watergebruik en materiaalgebruik en groen. Het gemeentehuis en de gemeentewerf zijn fietser-vriendelijk, met een beveiligde fietsenstalling en kleed- en doucheruimtes. De afstand van de bushalte tot de hoofdingang is kort. Op de parkeerplaats staan daarnaast laadpalen om elektrische auto’s mee op te laden. Trappen liggen centraal en liften zijn niet duidelijk in beeld. De hal van het gemeentehuis heeft een zogenaamde ‘groene wand’ voor een gezond binnenklimaat. De interne bedrijfsvoering is gericht op het verder verhogen van de duurzaamheid. We kopen waar mogelijk circulair in, werken steeds meer papierloos en scheiden onze afvalstromen. Ook de flexibele werkplekken dragen bij aan duurzame bedrijfsvoering. De bureaustoelen zijn in 2019 circulair ingekocht. Er zijn elektrische bestelauto’s beschikbaar voor dienstreizen. Rond het gemeentehuis proberen we de biodiversiteit te verbeteren, met een ander manier van maaien en een insectenhotel.