U emigreert als u minimaal 8 maanden binnen 1 jaar in het buitenland bent. Dit hoeft niet een aaneengesloten periode te zijn. Voordat u vertrekt, geeft u uw emigratie door aan de gemeente.

Persoonlijk langskomen

Uw emigratie moet u persoonlijk komen doorgeven op het gemeentehuis. Hiervoor maakt u hieronder eenvoudig een afspraak.Woont u met meerdere personen op een adres en gaat niet iedereen met u mee? Dan moeten alle personen die vertrekken persoonlijk bij de gemeente langskomen. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Afspraak maken

Wie kan een emigratie doorgeven?

  • Iedereen die 16 jaar of ouder is
  • Ouders, voogden of verzorgers voor kinderen jonger dan 16 jaar
  • Voor elkaar doorgeven als u op hetzelfde adres woont:
    • ouders en hun meerderjarige kind of kinderen
    • echtgenoten of geregistreerde partners

Registratie Niet-Ingezetene (RNI)

Nadat u bent uitgeschreven komen uw gegevens in de RNI te staan. De RNI is een onderdeel van de Basisregistratie Personen (BRP). Als u dus in het buitenland bent en u hebt bijvoorbeeld een uittreksel nodig of u wilt een adreswijziging doorgeven, moet u dit regelen bij één van de RNI-loketten of u regelt uw zaken digitaal via de website van Nederland Wereldwijd(externe link).

Checklist verhuizen naar het buitenland

Als u naar het buitenland verhuist, moet u voor vertrek uit Nederland veel regelen. Vaak is het lastig dit later te doen vanuit een ander land. Check wat u al in Nederland moet regelen met de Nederlandse overheid. Voor iedereen die naar het buitenland gaat verhuizen staat er nu op NederlandWereldwijd.nl(externe link) een handige checklist: verhuizen naar het buitenland(externe link).

U woont al in het buitenland?

Neemt u in dat geval contact met ons op.

Extra informatie

Het is bij de gemeente niet mogelijk om na de dag van vertrek een uittreksel te printen met vertrekgegevens. U kunt daarvoor alleen terecht bij een van de RNI-loketten(externe link).