U emigreert als u minimaal 8 maanden binnen 1 jaar in het buitenland bent. Dit hoeft niet een aaneengesloten periode te zijn. Voordat u vertrekt, geeft u uw emigratie door aan de gemeente.

Geef uw emigratie online door

U kunt uw emigratie online doorgeven. De dag waarop u aangifte doet van uw vertrek is de datum dat u wordt uitgeschreven uit Nederland.

DigiD linkEmigratie doorgeven

Bij het doorgeven van uw emigratie heeft u DigiD nodig. Heeft u geen DigiD of heeft u nog vragen? U kunt meer informatie vinden en uw DigiD-inlogcode aanvragen op de website van DigiD

Persoonlijke afspraak

Woont u met meerdere personen op een adres en gaat niet iedereen met u mee? Dan moeten alle personen die vertrekken persoonlijk bij de gemeente langskomen. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. 

Afspraak maken

Wie kan een emigratie doorgeven?

  • Iedereen die 16 jaar of ouder is
  • Ouders, voogden of verzorgers voor kinderen jonger dan 16 jaar
  • Voor elkaar doorgeven als u op hetzelfde adres woont:
    • ouders en hun meerderjarige kind of kinderen
    • echtgenoten of geregistreerde partners

Registratie Niet-Ingezetene (RNI)

Nadat u bent uitgeschreven komen uw gegevens in de RNI te staan. De RNI is een onderdeel van de Basisregistratie Personen (BRP). Als u dus in het buitenland bent en u hebt bijvoorbeeld een uittreksel nodig of u wilt een adreswijziging doorgeven, moet u dit regelen bij één van de RNI-loketten of u regelt uw zaken digitaal via de website van Nederland Wereldwijd.

Checklist verhuizen naar het buitenland

Als u naar het buitenland verhuist, moet u voor vertrek uit Nederland veel regelen. Vaak is het lastig dit later te doen vanuit een ander land. Check wat u al in Nederland moet regelen met de Nederlandse overheid. Voor iedereen die naar het buitenland gaat verhuizen staat er nu op NederlandWereldwijd.nl een handige checklist: verhuizen naar het buitenland.

U woont al in het buitenland?

U kunt uw verhuizing naar het buitenland alsnog online doorgeven. Mogelijk staan uw adresgegevens al in onderzoek, dan kunt u geen gebruik maken van DigiD. Neem dan telefonisch contact met ons op.

Extra informatie

Het is bij de gemeente niet mogelijk om na de dag van vertrek een uittreksel te printen met vertrekgegevens. U kunt daarvoor alleen terecht bij een van de RNI-loketten.

Bewijs van uitschrijving

Verhuist u naar Caribisch Nederland (de landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten en de gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius)? Dan krijgt u wel een bewijs van uitschrijving. Dit bewijs heeft u daar nodig bij de inschrijving. 

Voor vertrek

U kunt tot op de dag van vertrek aan de balie navragen of u uitgeschreven bent en een uittreksel uit de BRP aanvragen. Neem een geldig legitimatiebewijs mee.

Na vertrek

Bent u al verhuisd naar het buitenland? Dan heeft u een uittreksel RNI nodig als bewijs van uitschrijving. 

In- of uitklaringsbewijs inboedel

Als u naar of vanuit het buitenland verhuist, kan de douane u vragen om een in- of uitklaringsbewijs voor inboedel (meubels en andere voorwerpen in de woning). Voor dit bewijs heeft u een uittreksel uit de BRP of een uittreksel RNI nodig.