Boerenbedrijven/leegstaande bedrijfspanden

De ligging van boerenbedrijven/leegstaande bedrijfspanden is aantrekkelijk voor criminelen. Het kan zomaar zijn dat ze bij u aankloppen om een loods of schuur te huren. Het snelle, contante geld kan misschien aantrekkelijk zijn, maar u loopt grote risico’s als er illegale activiteiten in uw pand plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan flinke schade aan uw pand, zoals doorgebroken muren, gaten in het dak en water- en brandschade. Maar ook draait u vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of het drugslaboratorium en mogelijke milieuvervuiling die daardoor ontstaat. Met een beetje pech sluit de burgemeester ook nog uw pand.

Tips:

Komen er mensen ongevraagd op uw erf?

 • Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien.
 • Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
 • Overleg met de wijkagent.
 • Waarschuw de WhatsApp-groep van de buurt.

Wilt u uw woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?

 • Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank.
 • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
 • Is de huurder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.

Is de huurder geen bedrijf maar ergens in dienst?Vraag om een werkgeversverklaring en bel de de werkgever ter controle.

Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast, bijvoorbeeld:

 • De huurder krijgt pas de sleutel van het pand als het huurcontract ondertekend is.
 • Spreek af periodiek in de schuur te kijken en doe dat ook.
 • De huurder mag geen nieuwe sloten op de schuur zetten, zijn die er wel, verwijder deze dan of ontbind de huurovereenkomst.
 • Verbouwingen vinden enkel plaats in overleg.

Horeca

Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften. Het is voor hen interessant om hun contante geld te investeren in horeca. Zo wordt het geld witgewassen. U wordt overgehaald of gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening. Iemand wil uw pand huren maar is onduidelijk over de activiteiten waarvoor hij of zij het pand wil gebruiken. U loopt het risico dat het pand wordt gebruikt voor productie van drugs, opslag van illegale handelswaar, illegale onderhuur of illegale kamerverhuur.

Hoe herkent u een criminele investeerder?

Het aanbod is afkomstig van personen die gelieerd zijn aan een criminele motorclub. De investeerder vraagt een extreem hoge rente of gebruikt geweld en bedreigingen om de schuld te innen. Dit noemen we Loan Sharks. Ze zijn vaak betrokken bij georganiseerde misdaad. De investeerder ontwijkt vragen of levert gevraagde informatie niet aan. Wanneer u als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. U loopt grote risico’s. Uw pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. U kunt juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in uw pand of onder de vlag van uw onderneming gepleegd worden. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. U kunt maar één keer nee zeggen!

Geen weg meer terug, wat kunt u doen?

Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat u geen zaken doet met degene die het aanbiedt. Lees de kleine lettertjes, waar tekent u exact voor? Kijk goed met wie u in zee gaat. Ook bij een bedrijfsovername. Ga in gesprek met de koper, vraag om originele legitimatie (geen kopie), bedrijfsgegevens en doe een check bij de Kamer van Koophandel. De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers gerealiseerd. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die u tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun. Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor u mogelijk is.

Kiek Uut

In juni 2021 hebben onze gemeente en PVO Oost-Nederland de online talkshow ‘KIEK UUT’ voor ondernemers verzorgd. Burgemeester Marianne Besselink, ondernemer Ton van Hecke, Paul van der Weiden van het CCV en Patrick de Koeijer namens de politie gingen hierin uitvoerig over ondermijning in gesprek. Vanuit het gemeentehuis in Bronckhorst lieten de deskundigen zien dat de georganiseerde criminaliteit ontzettend dichtbij is, dat ondernemers worden benaderd voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Aan de hand van lokale voorbeelden ziet u wat de gevolgen voor de samenleving kunnen zijn. En nog belangrijker, hoe we samen deze ondermijning van onze maatschappij kunnen voorkomen. De uitzending is terug te kijken op YouTube(externe link).

Lees ook...