Jongeren realiseren hun woonwensen op een mooie locatie in Bronckhorst!

Op vijf locaties heeft de gemeente speciaal voor starters op de woningmarkt ruimte gemaakt om een woning te bouwen.

Het gaat om de volgende locaties:

  • 14 woningen, Berkenlaan in Hengelo
  • 5 woningen, Raadhuisstraat in Hengelo (voormalig terrein Albert Heijn)
  • 7 woningen, Bronkhorsterweg in Steenderen (voormalig terrein Basisschool De Akker)
  • 12 woningen, Burgemeester Galleestraat in Vorden (voormalig Havo-terrein)
  • 14 woningen, Frans Halsstraat in Zelhem (voormalige Schildersoord school)

Bijna alle woningen zijn in 2021 opgeleverd. Het plan in Steenderen is bijna klaar. In Hummelo is een CPO-plan in procedure.

In andere kernen zijn ook initiatieven om woningen voor jongeren of starters te realiseren. Bijvoorbeeld in Achter-Drempt, Toldijk en Halle. Meer informatie hierover zullen initiatiefnemers zelf delen en wij via onze sociale mediakanalen, nieuwsbrief en website.

De huizen zijn volledig gasloos, worden verwarmd via een warmtepomp en vangen energie via zonnepanelen. Daarmee zijn de woningen energieneutraal. Veel kopers kwamen in aanmerking voor een starterslening. De groep starters heeft de grond onder gunstiger omstandigheden van de gemeente gekocht. In ruil daarvoor is een anti-speculatiebeding voor vijf jaar afgesproken.  Provincie Gelderland ondersteunde met kennis en de subsidieregeling Collectieve wooninitiatieven.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

De woningen worden gerealiseerd onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap CPO). Dit is een manier waarbij je samen met anderen in een gezamenlijk bouwproject aan de slag gaat. Je neemt daarbij je eigen verantwoordelijkheid bij de ontwikkeling van de locatie: je bouwt samen met andere jongeren. Je geeft gezamenlijk opdracht, maar realiseert elk afzonderlijk een woning die helemaal aan de individuele smaak voldoet. Hierdoor ben je als toekomstige bewoner nauw betrokken bij het tot stand komen van de nieuwbouw.

Woonvisie

We willen dat iedereen, jong en oud, goed kan wonen en kan blijven wonen. Daarom is in juli 2019 de nieuwe woonvisie ‘Ruimte voor wonen in Bronckhorst’ 2019-2025 vastgesteld door de gemeenteraad. U leest er alles over op de pagina 'Woonvisie 2019-2025'.