Woonstarterstour Bronckhorst

Uuthuuskes in De Huet in Doetinchem

Jongeren die een woning zoeken konden op 22 november 2023 mee op de woonstarterstour: een bustour langs 3 woningbouwprojecten voor starters in de Achterhoek. We bezochten:

  • de uuthuuskes van Sité Woondiensten in De Huet in Doetinchem
  • de tiny houses in de wijk De Kwekerij in Doetinchem
  • CPO-project van WAM & Van Duren Bouwgroep in Harreveld

Op deze manier kregen de jongeren in een paar uur tijd beter beeld bij welke mogelijkheden er zijn als je start op de koop- of huurmarkt. De 22 deelnemers waardeerden de bustour. ‘We hebben echt ’t gevoel dat we ’t samen doen en dat de gemeente ons wil helpen.’

Ruimte voor starters

Op vijf locaties heeft de gemeente speciaal voor starters op de woningmarkt ruimte gemaakt om een woning te bouwen.

Het gaat om de volgende locaties:

  • 14 woningen, Berkenlaan in Hengelo
  • 5 woningen, Raadhuisstraat in Hengelo (voormalig terrein Albert Heijn)
  • 7 woningen, Bronkhorsterweg in Steenderen (voormalig terrein Basisschool De Akker)
  • 12 woningen, Burgemeester Galleestraat in Vorden (voormalig Havo-terrein)
  • 14 woningen, Frans Halsstraat in Zelhem (voormalige Schildersoord school)

Alle woningen zijn in 2021/2022 opgeleverd. In Hummelo is een CPO-plan in aanbouw.

In andere kernen zijn ook initiatieven om woningen voor jongeren of starters te realiseren. Bijvoorbeeld in Wichmond en Halle. Meer informatie hierover zullen initiatiefnemers zelf delen en wij via onze sociale mediakanalen, nieuwsbrief en website.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

De woningen worden gerealiseerd onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap CPO). Dit is een manier waarbij je samen met anderen in een gezamenlijk bouwproject aan de slag gaat. Je neemt daarbij je eigen verantwoordelijkheid bij de ontwikkeling van de locatie: je bouwt samen met andere jongeren. Je geeft gezamenlijk opdracht, maar realiseert elk afzonderlijk een woning die helemaal aan de individuele smaak voldoet. Hierdoor ben je als toekomstige bewoner nauw betrokken bij het tot stand komen van de nieuwbouw.

Woonvisie

We willen dat iedereen, jong en oud, goed kan wonen en kan blijven wonen. Daarom is in juli 2019 de nieuwe woonvisie ‘Ruimte voor wonen in Bronckhorst’ 2019-2025 vastgesteld door de gemeenteraad. Je leest er alles over op de pagina 'Woonvisie 2019-2025'.