Bij evenementen moet de verkeersveiligheid worden gewaarborgd. Hiervoor is het soms nodig om verkeersregelaars in te zetten. Een evenementenverkeersregelaar moet worden aangesteld door de gemeente..

Een evenementenverkeersregelaar moet een instructie volgen en een toets afleggen voordat hij/zij aan de slag kan. De instructie moet digitaal worden gevolgd. Ook de toets wordt digitaal afgenomen via e-learning. De e-learning is beschikbaar via de website van SVNL: www.verkeersregelaarsexamen.nl(externe link).

Advies: Vraag de evenementenvergunning tijdig aan en begin ruim op tijd met de instructie!

Hoe werkt de e-learning:

  • de organisatie van het evenementen moet een (evenementen)vergunning aanvragen. Samen met de gemeente en de politie wordt het aantal in te zetten evenementenverkeersregelaars bepaald.
  • de organisator en de evenementenverkeersregelaars registreren zich vervolgens op de website van de SVNL, waarna de instructie direct kan worden gestart. Nadat de toets succesvol is afgelegd krijgt de evenementenverkeersregelaar een aanstelling. Deze aanstelling is één jaar geldig, een evenementenverkeersregelaar hoeft dus niet voor elk evenement de e-learning te volgen.
  • de gemeente geeft voordat het evenement plaatsvindt een aanstellingsbesluit uit, waarop de namen van de evenementenverkeersregelaars staan die tijdens het evenement worden ingezet.

Let op: Evenementenverkeersregelaars mogen alleen op een provinciale weg worden ingezet als de snelheid op de weg is teruggebracht naar 50 km.