Inloopbijeenkomsten windenergie zoekgebied Eldrik
Op 18 en 23 juni gingen direct omwonenden en enkele andere betrokkenen van het zoekgebied voor windenergie Keppel-Eldrik in gesprek met de gemeente over wind. Tijdens de avonden spraken zij over hoe zij betrokken willen worden bij een mogelijk windinitiatief in de toekomst. Bij de avonden waren zo’n 35 inwoners die in de directe omgeving van het zoekgebied wonen. Ook waren er andere belanghebbenden aanwezig, zoals de energiecoöperatie, stichting Tegenwind Keppel-Eldrik en de AGEM. Zij konden in gesprek met medewerkers van energie en communicatie van de gemeente. Ook wethouder duurzaamheid Wilko Pelgrom was aanwezig, vooral om te luisteren.
Wethouder Pelgrom:
“We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen het eens zal zijn over alles wat er op tafel ligt. Toch hopen we – juist door open en eerlijke gesprekken – met elkaar een proces te doorlopen dat zo zorgvuldig mogelijk is.”
Als intiatiefnemers van een windidee zich melden, gaan wij met hen in overleg. Er zijn twee onderwerpen die wij als gemeente belangrijk vinden en waar wij regie in nemen om de stem van onze inwoners te borgen: Lokaal Eigendom en de Omgevingsadviesraad. Daarnaast zijn initiatiefnemers verplicht een met de gemeente afgestemd participatieplan in te dienen. We willen vooraf weten hoe zij samen met de omgeving en belanghebbenden gaan werken.
Lokaal eigendom
De gemeente stelt als voorwaarde dat belanghebbenden worden gehoord en mede-eigenaarschap kunnen verkrijgen. Wij staan open voor initiatieven op het gebied van windenergie, mits ze voor en door inwoners worden gerealiseerd. Minimaal 50 procent lokaal eigendom beschouwen wij hierbij als een belangrijke voorwaarde. We willen dat een toekomstig windpark van en voor onze inwoners wordt.
Omgevings Advies Raad (OAR)
De OAR is een platvorm waarin direct omwonenden en belanghebbenden samen komen om advies te geven over een windinitiatief dat voorligt. Omwonenden kunnen daar hun vragen stellen en ideeën en bedenkingen meegeven, zodat deze meegenomen kunnen worden in de ontwikkeling van een windpark.
Wethouder Pelgrom: “Tijdens de gesprekken kwamen we tot de conclusie dat het misschien goed is dat bewoners zich nu alvast voorbereiden op een mogelijke OAR. Zij kunnen zorgen dat ze goed geïnformeerd zijn en bij elkaar polsen wie interesse heeft in een positie in de OAR. Als we daar als gemeente bij kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld door een onafhankelijke deskundige aan te laten sluiten om ervaringen met andere windparken met de bewoners te delen, dan doen we dat natuurlijk graag.”
Vervolg
De input van de bijeenkomsten wordt gedeeld met de aanwezigen en gebruikt voor het vervolg. Met de direct omwonenden neemt de gemeente opnieuw contact op om eventuele vervolgstappen te bespreken. De gemeente heeft mogelijke initiatiefnemers gevraagd zich voor 1 november 2025 te melden. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn dan worden bewoners daarover geïnformeerd.
Geïnteresseerden kunnen actief op de hoogte blijven door zich te abonneren op een digitale mailing via windenergie@bronckhorst.nl. Meer informatie is te vinden op www.bronckhorst.nl/windenergie.
Keuze voor windenergie in Bronckhorst
Bronckhorst moet als onderdeel van de RES (Regionale Energiestrategie) voor 2030 0,054 TWh aan windenergie leveren. Eind 2024 koos de gemeenteraad van Bronckhorst definitief voor windenergie in het gebied Keppel Eldrik als de bron voor grootschalige duurzame energieopwek. Daarbij stelde ze aanvullende beleid vast om toekomstig omwonenden van een windpark maximale (mede)zeggenschap te geven bij de ontwikkeling en exploitatie ervan. Om juridisch te borgen dat omwonenden maximale invloed hebben, werd het addendum participatie en lokaal eigendom opgesteld. Hierin staat beschreven hoe het participatieproces bij grootschalige duurzame opwek moet zijn, zodat belanghebbenden in de omgeving invloed hebben en er rekening gehouden kan worden met hun zorgen.