Als je op het punt staat zelf een woning te bouwen of te verbouwen, dan is het slim om te kijken of de woning levensloopbestendig kunt maken. Een levensloopbestendige woning betekent dat je huis multifunctioneel is ingericht, zodat je flexibele mogelijkheden hebt om de ruimtes aan te passen. De woning groeit eigenlijk met jou en je gezin mee, in elke levensfase. Dit type woning biedt niet alleen gemak, maar is ook een slimme investering voor de toekomst.

Vaak wordt levensloopbestendig bouwen geassocieerd met seniorenwoningen, maar het gaat verder dan dat. Gezinnen die vooruitdenken, kiezen ook voor deze vorm van bouwen. Een levensloopbestendige woning biedt toegankelijkheid voor alle leeftijden. Je kunt ruimtes aanpassen aan je behoeften, bijvoorbeeld van werkkamer naar slaapkamer. 

Voorbeelden

Hoe een levensloopbestendige woning er in de praktijk eruit ziet? Ruben Hartmann van Architektenbureau Gelderland geeft in de presentatie hieronder/hiernaast uitleg en laat sfeerbeelden zien.

Comfort en veiligheid

Wil je je huidige woning comfortabeler en veiliger maken? Dat kan vaak ook al met kleine aanpassingen. Bekijk de brochure 101 tips voor snel meer woongemak. 

Toekomstbestendig wonen lening

De gemeente heeft de leningen voor het verduurzamen van woningen (Duurzaamheidslening, Blijverslening en Kluswoninglening) samengevoegd tot één nieuwe lening: de Toekomstbestendig wonen lening. Het doel van de lening is verbetering van bestaande woningen en deze zo toekomstbestendig te maken.

Meer informatie over Toekomstbestendig wonen lening

Bijlage