Rijdt u elektrisch of wilt u dat op korte termijn gaan doen, maar heeft u geen ruimte voor een oplaadpunt aan uw huis of op de oprit? Dan kunt u gratis een openbare oplaadpaal in uw eigen buurt aanvragen, waar uzelf én andere buurtbewoners of bezoekers gebruik van kunnen maken. De gemeente maakt het mogelijk om zo'n paal kosteloos en heel gemakkelijk te regelen via organisatie Vattenfall InCharge. Wel betaalt u voor het opladen. Ook ondernemers kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken.

Aanvragen

Via de website van Vattenfall InCharge vraagt u in een paar klikken heel eenvoudig een openbare laadpaal aan binnen 200 meter van uw woning of werk in Bronckhorst.

Direct online een openbare laadpaal aanvragen(externe link)

Na de bevestiging per e-mail, beoordeelt Vattenfall InCharge uw aanvraag op basis een aantal voorwaarden die de gemeente heeft gesteld. Deze voorwaarden vindt u onder het tabje 'Lokale regelgeving'. Palen mogen bijvoorbeeld de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen of een beschermd dorpsgezicht aantasten.

Als de geschikte plek is bepaald, vraagt Vattenfall InCharge de gemeente om akkoord. Daarna wordt alles in gang gezet om de laadpaal te plaatsen. De behandeling van een aanvraag duurt minimaal 16 weken.

Eigen laadpunt

Voor een laadpunt op eigen terrein heeft u geen vergunning nodig. Houdt u er rekening mee dat u geen openbare parkeerplaatsen of parkeerruimte op de openbare weg voor uzelf mag reserveren voor het elektrisch opladen. Ook mag u geen bord plaatsen dat de indruk kan geven dat anderen op deze plek niet hun auto mogen parkeren. Ook voorzieningen vanuit de huisaansluiting over, door of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan.

Laadpalen in de buurt vinden

Er zijn verschillende apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge-app(externe link) aan. Met deze app kunt u alle openbare laadpalen vinden. Ook kunt u zien of een laadpaal vrij is. U rijdt er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie.

13 laadpalen op openbare plekken voor algemeen gebruik

Ook plaatst de gemeente de komende tijd elk jaar 13 openbare laadpalen in Bronckhorst, in samenwerking met Vattenfall InCharge. Dit doen we op plekken die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • openbare plekken waar veel recreanten/toeristen komen  
  • drukke(re) openbare parkeerplaatsen in wijken waar verschillende bewoners elektrische auto’s hebben en/of in de nabije toekomst naar verwachting steeds meer elektrische auto’s komen.   

We roepen elk jaar aan het begin van het jaar inwoners op hiervoor plekken door te geven. In 2023 leverde dat bijna 200 reacties op en daaruit zijn onderstaande locaties gekomen waarin 2023 de laadpalen worden geplaatst. In onderstaande kaart kunt u zien of de paal er al staat of nog komt.  

  • Hengelo – Geitenweide
  • Hengelo – Spalstraat / Kastanjelaan
  • Hengelo – TOP
  • Vorden – Station
  • Vorden – Zwembad
  • Wichmond – Baron van der Heijdenlaan
  • Wichmond – S.V. Socci
  • Bronkhorst – eerste parkeerplaats aan de Onderstraat
  • Hoog-Keppel – parkeerplaats Burgemeester van Panhuysbrink
  • Kranenburg – de Banenkamp
  • Toldijk – Russerweg
  • Velswijk – Boomgaard
  • Zelhem – Sporthal de Pol

Interactieve kaart met laadpalen in Bronckhorst(externe link)

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over de komst van de extra laadpalen in onze gemeente? Bekijk onderstaande antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met openbaar.laden@vattenfall.nl.

Hoe wordt de locatie van de laadpaal bepaald?

In onze gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. De gemeente bepaalt samen met Royal Haskoning en VattenfallInCharge waar een laadpaal komt. Vattenfall InCharge let er vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is. Vraag uw laadpaal dan hier https://www.laadpaalaanvragen-oost.nl/(externe link) aan.

Wat kost een openbare laadpaal?

Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto. Het tarief is € 0,25 per kW exclusief btw en € 0,30 per kW inclusief btw.

Hoe vraag ik een laadpaal aan?

Is er nog geen laadpaal bij u in de buurt? Vraag dan hier https://www.laadpaalaanvragen-oost.nl/(externe link) een laadpaal aan.

Wordt het mijn eigen laadpaal?

Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen met een elektrische auto te gebruiken.

Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal.

Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?

Er wordt eerst één parkeervak gereserveerd. Bij intensief gebruik van dit vak wordt er een tweede parkeervak gereserveerd.

Welke laadpalen worden geplaatst?

De Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW.

Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Daarnaast hangt de werkelijke snelheid waarmee u gaat laden af van de bezetting van de laadpaal:

  • Als er één 3-fase auto laadt, dan krijgt deze 3x 16 Ampère
  • Als er twee 3-fase auto’s laden, krijgen ze ieder 3x 12 Ampère
  • Als er één 1-fase auto laadt, dan krijgt deze 1x 16 Ampère
  • Als er twee 1-fase auto’s laden, krijgen ze ook ieder 1x 16 Ampère De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

Wat moet ik doen bij een storing aan een openbare laadpaal?

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge-app. https://incharge.vattenfall.nl/app(externe link) De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

Wat kan ik doen als de laadpaal vaak bezet is?

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge-app. https://incharge.vattenfall.nl/app(externe link)