U hebt het recht om te weten welke persoonsgegevens de gemeente over u heeft. Dit kunt u opvragen. U ontvangt dan een overzicht met daarop:

  • wie uw gegevens hebben ontvangen
  • waarvoor de gegevens worden gebruikt
  • waar de gegevens vandaan komen

U kunt alleen gegevens over uzelf opvragen, niet over anderen. Er hoeft geen reden te worden gegeven voor een inzageverzoek. Bij gegevens van een kind jonger dan 16 jaar wordt een inzageverzoek door de ouder(s) of wettelijke vertegenwoordiger gedaan.

De gemeente kan weigeren om u uw gegevens te laten bekijken. Dat mag alleen in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld als dat nodig is voor de openbare veiligheid, om strafbare feiten te voorkomen of op te sporen, of om de rechten van anderen te beschermen.

Wij kunnen een verzoek ook voor een deel weigeren. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om de gegevens van iemand anders, zoals uw ex-partner, af te schermen. Als u deze gegevens toch wilt inzien, dan vragen we eerst toestemming aan de andere persoon.

DigiD linkVerzoek om inzage persoonsgegevens

Wilt u liever langskomen bij het gemeentehuis? Maak dan een afspraak via telefoonnummer (0575) 75 02 50. Neem uw identiteitsbewijs en eventueel een bewijs van wettelijk gezag mee naar de afspraak.