Tijdelijk in het buitenland

Staat u in een Nederlandse gemeente ingeschreven maar verblijft u tijdens de Tweede Kamerverkiezing op 22 november 2023 tijdelijk in het buitenland dan heeft u twee mogelijkheden om uw stem uit te kunnen brengen.

  • U kunt uw stem uitbrengen via een volmacht. U geeft dan een machtiging aan een andere kiezer om uw stem uit te brengen. De aanvraag loopt via de gemeente waar u op 9 oktober 2023 ingeschreven staat en als kiezer bent geregistreerd.
  • U kunt er ook voor kiezen uw stem uit te brengen door middel van briefstemmen voor kiezers buiten Nederland. Hiervoor moet u een aanvraag indienen bij de gemeente Den Haag. Dat kan via een formulier op de website van de gemeente Den Haag(externe link). Uw aanvraag moet uiterlijk op woensdag 25 oktober 2023 om 23.59 uur (Nederlandse tijd) bij de gemeente Den Haag binnen zijn.

Stemmen als u in het buitenland woont

Als u in het buitenland woont en niet meer staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, Bonaire, Sint Eustatius of Saba, kunt u alleen stemmen bij verkiezingen voor raadgevende referenda, de Tweede Kamer en het Europees Parlement.

De gemeente Den Haag regelt de verkiezingen voor alle kiezers buiten Nederland. Ga voor meer informatie naar de pagina Kiezers buiten Nederland(externe link) op de website van de gemeente Den Haag.