Update: Het subsidieplafond voor 2024 is bereikt. De aanvraag is gesloten. 

De provincie Gelderland gaat ook dit jaar door met de provinciale bijdrage voor het onderhoud van gemeentelijke monumenten. Dit betekent dat vanaf 23 april 2024 om 10 uur de regeling ‘Subsidie instandhouding en isolatie gemeentelijke monumenten’ weer openstaat. Je kunt dan als eigenaar van een gemeentelijk monument subsidie aanvragen voor de instandhouding en isolatie van het monument. 

Waarvoor subsidie

De gemeente en de provincie zetten jaarlijks subsidie in voor de instandhouding en isolatie van gemeentelijke monumenten. De hoogte van de subsidie is maximaal 25% van de kosten die hiervoor in aanmerking komen, met een maximum van € 5000,-. De subsidie kun je eenmaal per 3 jaar aanvragen.

Je kunt subsidie aanvragen voor kosten die je maakt voor:

  • reguliere onderhoudswerkzaamheden
  • na-isolerende werkzaamheden
  • bouwhistorisch onderzoek en/of haalbaarheidsonderzoek (voor restauratie) door een erkend bureau of bouwhistoricus. De subsidie voor bouwhistorisch onderzoek is maximaal € 500,-.

Let op: zorg voor een volledige aanvraag. Bij een aanvraag hoort altijd een onafhankelijk inspectierapport, bijvoorbeeld van de Monumentenwacht Gelderland of vergelijkbare deskundige. Dat rapport mag niet ouder zijn dan 3 jaar. We hebben dus een rapport nodig van 2021 of later.

Meer informatie of hulp nodig?

Je vindt alle informatie op www.bronckhorst.nl/monument. De aanvraag gaat digitaal, een DigiD is nodig. Mocht je hulp nodig hebben, dan kun je op 23 april naar het gemeentehuis in Hengelo (Gld) komen. Een medewerker helpt dan bij het invullen van het aanvraagformulier. Voor vragen kun  je contact met ons opnemen via e-mail info@bronckhorst.nl of tel. (0575) 75 02 50.