Vluchtelingenopvang in Bronckhorst - Enkele vragen en antwoorden

De gemeente werkt samen met bijvoorbeeld het COA, Nidos en het ISK-onderwijs om vluchtelingen op te vangen en ondersteunen (denk aan onderwijs). Soms krijgen we hierover vragen. Op de verschillende projectpagina's staan uitgebreide overzichten van vragen en antwoorden. Dit vullen we ook regelmatig aan. Hier zetten we een paar vragen op een rij. 

Waarom zijn opvanglocaties voor vluchtelingen nog steeds nodig?

Door de val van het regime van Assad in Syrië komen hier minder vluchtelingen uit het land. Dat betekent echter niet dat minder opvanglocaties nodig zijn. Het aantal mensen dat asiel zoekt en in Ter Apel aankomt, is nog steeds zeer hoog. Ook zijn er veel mensen die een status hebben gekregen in opvanglocaties omdat er te weinig woningen zijn. De Spreidingswet en de opdracht voor ons om 221 vluchtelingen op te vangen is ook nog steeds van kracht. Verder loopt de oorlog in Oekraine door. Het ziet er niet naar uit dat daar op korte termijn een oplossing is.  

Wat moet Bronckhorst doen voor vluchtelingenopvang?

Bronckhorst moet 221 vluchtelingen opvangen. We kiezen ervoor om alleen jonge vluchtelingen t/m 17 jaar op te vangen, verdeeld over 3 locaties. In Hengelo en Vorden zijn deze al aangewezen. Een derde locatie volgt nog. Met jongeren hebben we goede ervaringen opgedaan op De Betteld in Zelhem. Ook vangt het COA alleen jongeren in kleinere locaties op, zoals in Bronckhorst met max. 80 jongeren. Locaties met minder jongeren zijn financieel en logistiek niet haalbaar. Voor volwassenenopvang bouwt het COA om die reden in principe locaties van ca. 300/350 vluchtelingen. Wij vinden het bouwen van 1 grote locatie in Bronckhorst niet passen bij de aard en schaal van de gemeente.   

We vangen ca. 220 Oekraïners op in bijna 20 tijdelijke locaties. Onder meer op vakantiepark Bronckhorst in Hengelo, groepsaccommodatie De Hooge Weide in Vorden en stacaravans in Vierakker/Wichmond. Nog steeds komen Oekraïners aan in ons land en daarvoor is huisvesting nodig. 

Het rijk bepaalt ieder halfjaar hoeveel statushouders een gemeente moet huisvesten. Dit zijn mensen met een verblijfsvergunning die hun leven in Nederland mogen opbouwen. Hiervoor zoeken we huurwoningen via de woningcorporaties en werken we samen aan alternatieve woonvormen, zoals zogenaamde doorstroomlocaties en kamergewijze verhuur. We willen de komende jaren ook meer woningen, waaronder flexwoningen, bouwen.

Aantallen vluchtelingen die Bronckhorst moet opvangen

  • Oekraïners 252
  • Asielzoekers 221  
  • Statushouders ca. 70 per jaar

Wanneer komen de jonge vluchtelingen in Bronckhorst en waar komen ze vandaan?

We verwachten dat de opvanglocaties in Hengelo en Vorden in het tweede kwartaal van 2026 openen, waarna de kinderen ook (gefaseerd) naar de ISK school gaan. Het COA geeft aan dat het niet van tevoren te zeggen is waar de jonge vluchtelingen op dat moment vandaan komen. Het grootste deel van de huidige jonge vluchtelingen komt uit Syrië, Irak, Eritrea, Somalië en Gambia.

Overleggen we met omwonenden over de plannen voor de opvanglocaties en de ISK?

Ja. Om de opvanglocaties die we gaan bouwen in Hengelo (Elderinkweg) en Vorden (Kerkhoflaan) zo goed mogelijk in te passen, hebben we regelmatig overleg met omwonenden. We bespreken bijvoorbeeld de inrichting van de buitenruimte op het terrein (haagjes/groen, uitstraling gebouw, loop/rijroutes en fietsenstalling), maar ook zorgen die leven en hoe we daarmee omgaan. Eind april 2025 was ook een bijeenkomst met omwonenden van de toekomstige ISK school aan Het Hoge in Vorden, waar we vertelden over het besluit. Om te zorgen dat het ISK onderwijs een goede plek krijgt in en voor de buurt zetten we ook hiervoor een omwonendenoverleg op met een vertegenwoordiging van buurtbewoners en betrokken partners.

Waarom kiezen we voor 1 onderwijslocatie voor de jonge vluchtelingen?

Hoge Kompaan Vorden

Alle kinderen vanaf 5 jaar in Nederland zijn leerplichtig. Ook de jonge vluchtelingen die we hier gaan opvangen. De Internationale Schakel Klas (ISK) is het onderwijs voor anderstalige jongeren. De ISK's in Zutphen en Doetinchem groei(d)en flink doordat vanuit alle gemeenten in de regio kinderen in(gaan)stromen. Zij hebben onvoldoende ruimte om straks ook aan 221 leerlingen van de opvanglocaties in Bronckhorst onderwijs te gaan bieden. Daarom zijn we met Achterhoek VO in gesprek over de school aan Het Hoge, die beschikbaar is. Deze was niet meer geschikt voor het VO onderwijs van het Kompaan, maar nog wel voor het type klassikaal onderwijs in kleine groepen dat het ISK biedt. Scholen bouwen bij de opvanglocaties of elders zou duurder zijn. Daarbij zijn meerdere onderwijslocaties voor de ISK logistiek niet haalbaar. Denk aan het bemensen van de locaties met docenten, conciërges en medewerkers etc., wat ook invloed zou hebben op de kwaliteit van het onderwijs. Meer informatie over de ISK-school (waaronder een schoolgids) staat op www.bronckhorst.nl/hethoge onder ‘Veel gestelde vragen en antwoorden’ ‘Wat houdt ISK-onderwijs in’. 

Waarom overleggen we niet met iedereen die meer wil weten over de plannen?

We praten met belanghebbenden en direct omwonenden om onze plannen toe te lichten en goed zicht te krijgen op wensen en zorgen die leven. Waar mogelijk vertalen we deze input naar passende oplossingen. Hoewel we helaas niet op alle wensen kunnen ingaan, doen we ons best om zorgvuldig af te wegen wat haalbaar is. 

Natuurlijk vinden we het ook belangrijk dat iedereen die vragen heeft, hierop een antwoord kan vinden. Daarom staat over de plannen veel informatie (inclusief antwoorden op veel gestelde vragen) op onze website die we regelmatig aanvullen: 

U kunt ons ook bellen, via tel. (0575) 75 02 50, of een mail sturen naar opvangvorden@bronckhorst.nl (vragen over opvanglocatie Kerkhoflaan of ISK) of opvanghengelo@bronckhorst.nl (vragen over opvanglocatie Elderinkweg). 
 

Wanneer zijn de definitieve tekeningen van de opvanglocaties te bekijken?

Later in mei laten we je op deze gemeentepagina’s de concepttekeningen graag alvast zien. We verwachten dat de definitieve tekeningen in juni beschikbaar zijn. De tekeningen laten zowel de gebouwen, als de inrichting van de openbare ruimte eromheen zien. Denk aan tuinen, recreatieplekken en inritten. Ze maken ook deel uit van de bestemmingsplanprocedure (BOPA), die waarschijnlijk in juni 2025 start. Belanghebbenden kunnen dan naar verwachting vanaf eind september officieel reageren op de plannen door op ruimtelijke gronden een zienswijze in te dienen. 

Is een bestemmingsplanwijziging nodig voor een ISK school in Vorden?

Nee. Het gebouw aan Het Hoge heeft al een onderwijsbestemming. Dat verandert niet als het een ISK school wordt.

Waar vinden onze inwoners huisvesting als er geen woningen op Het Hoge 41 komen?

Door dit plan komen voorlopig geen woningen op Het Hoge 41. In Vorden (en Bronckhorst) staan de komende tijd echter meerdere bouwplannen op stapel, waaronder aan de Almenseweg, op het terrein van de Vordering, in het pand van voormalige modezaak Visser en op het terrein van de vroegere drukkerij Weevers aan de Nieuwstad. Ook wordt de oude Kompaan vestiging aan de Nieuwstad hiervoor ontwikkeld. Meer info over alle woningbouwplannen in onze gemeente staat op www.bronckhorst.nl/wonen. Voor de terreinen van de opvanglocaties was nog geen bestemming en deze waren niet in beeld voor woningbouw.  

Kan ik iets doen voor vluchtelingen in Bronckhorst?

Ja, dat kan. Het COA en de gemeente stellen het erg op prijs als inwoners, organisaties, bedrijven of verenigingen te zijner tijd iets willen betekenen voor de bewoners van de opvanglocaties. Je kunt je hiervoor melden door een mailtje te sturen naar opvanghengelo@bronckhorst.nl of opvangvorden@bronckhorst.nl. Ook nu zetten al veel inwoners zich in voor Oekraïners en statushouders. Zij geven bijvoorbeeld taallessen, doen activiteiten via Buddy to Buddy etc. Zij en deze nieuwkomers in Bronckhorst ervaren dat als heel waardevol. Mocht je hier iets in willen betekenen dan kun je ons hiervoor bellen via tel. (0575) 75 02 50 of mailen via bovenstaande mailadressen.