Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen.

 • Sirenetest 6 april

  Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur zijn de sirenes te horen in heel Nederland. Dus ook in Bronckhorst. De sirenes geven dan één luid alarm dat 1 minuut en 26 seconden te horen is. Omdat het om een test gaat, hoeft u geen actie te ondernemen. Het maandelijkse alarm heeft tot doel het landelijke waarschuwings- en alarmeringsstelsel te testen.

 • Reizen met ZOOV Op Maat tijdens de paasdagen

  Omdat de gezondheid en veiligheid van reizigers en chauffeurs de hoogste prioriteit hebben, zijn er bij ZOOV Op Maat maatregelen genomen met betrekking tot het coronavirus. Zoov vraagt uw medewerking om alleen met ZOOV Op Maat te reizen als dit strikt noodzakelijk is. Ook tijdens de paasdagen! Alle informatie over de maatregelen leest u op www.zoov.nl/coronavirus. U kunt ook contact opnemen met de medewerkers van ZOOV Klantenservice op telefoonnummer (0543) 54 35 45. De medewerkers van ZOOV Klantenservice helpen u graag met uw vragen.

 • Coronavirus

  Het is niemand meer ontgaan: Heel Nederland en dus ook Bronckhorst werkt samen aan het vertragen van de verspreiding van het coronavirus ('Flatten the curve'). Lees op de pagina 'Coronavirus' wat de laatste status is, wat u kunt doen of beter kunt laten en wat we hierover hebben gemeld.

 • Dienstverlening gemeente vanwege coronavirus

  In Nederland zijn veel maatregelen van kracht vanwege het coronavirus. U vindt ze op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en op onze eigen pagina 'Coronavirus'. Wij volgen de richtlijnen van de rijksoverheid. Hieronder ziet u welke acties wij onder andere nemen voor wat betreft onze dienstverlening en activiteiten waar we aan werken. 

 • Hang de vlag uit op Bevrijdingsdag van uw dorp

  Op het moment dat we stil staan bij het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven, zijn we juist in onze vrijheid beperkt. In Bronckhorst waren vele activiteiten in voorbereiding om de vrijheid te vieren en te herdenken. Deze zijn komen te vervallen of uitgesteld. Het coronavirus vraagt veel van ons, maar brengt ook saamhorigheid, mensen letten op elkaar en iedereen die op dit moment zijn nek uit kan steken helpt mee. Samen staan we sterk en dat is waar vrijheid om draait. We moeten thuis blijven, maar toch kunnen we stil staan bij 75 jaar vrijheid. Daarom doen wij, met vele andere gemeenten in ons land de oproep: Hang de vlag uit op Bevrijdingsdag van uw dorp!

 • Mooi initiatief voor een ander opgezet?

  Bekijk of subsidie mogelijk is! De provincie Gelderland ondersteunt maatschappelijke initiatieven. In deze tijden van crisis ontstaan veel mooie activiteiten die laten zien dat de saamhorigheid groot is. Tegelijkertijd is de leefbaarheid in deze tijd kwetsbaar.

 • Heeft u een maisperceel? Doe mee aan zonnebloemlint in Bronckhorst

  Als boer kunt u ook uw bijdrage leveren aan biodiversiteit. Zaai de vier buitenste rijen van uw maïsperceel in met zonnebloemen of een overblijvend bloemenmengsel. U kunt hiervoor een vergoeding ontvangen. Aanmelden kan tot 15 april 2020.

 • Onze gebiedsambtenaren zijn er voor u!

  Heeft u ideeën voor uw woonomgeving, maar weet u niet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken? Iemand nodig om mee te denken over het organiseren van een activiteit? Weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plan en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken? Onze gebiedsambtenaren zijn u graag van dienst. Ook nu, maar dan telefonisch of via e-mail.

 • Nestkasten aan huis bezorgd

  Onlangs riep de gemeente buurten, buurtschappen en organisaties op om hun buurt te adopteren en deze eikenprocessierups-onvriendelijk te maken. Door de natuur in een buurt te herstellen komen vogels, bijen, vlinders en insecten terug en vermindert de overlast van de eikenprocessierups. De gemeente stelde hiervoor gratis mezennestkastjes en bloemenmengsels onder voorwaarden beschikbaar. Massaal gaven inwoners gehoor aan deze oproep. Er werden maar liefst 3088 nestkastjes en 461 zakjes bloemenmengsels aangevraagd door 534 buurten of groepen.

 • Stadje Bronkhorst Duurzaam

  De inwoners van stadje Bronkhorst dragen graag hun steentje bij aan het verminderen van het energieverbruik. Energiecoöperatie BoeN (Bronkhorst en Omgeving Energie Neutraal) startte daarom het project ‘Duurzaam Bronkhorst’. Daarmee kunnen alle inwoners van het stadje Bronkhorst energie besparen door samen op te trekken. De Belangenvereniging Stad Bronkhorst (BSB), de Provincie Gelderland en de gemeente Bronckhorst werken mee aan het project.

 • Uw huis klaar maken voor de toekomst? Ga aan de slag met onze gunstige lening!

  Wilt u meer comfort, de energierekening verlagen of is uw huis toe aan een flinke opknapbeurt, maar hebt u daar de financiële middelen niet voor? Denk dan eens aan onze nieuwe Toekomstbestendig Wonen Lening. Met deze lening tegen een gunstige rente kan het misschien wel!

 • Spelpanelen voor Vitale Kernen

  De werkgroepen Vitale Kernen Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem kregen een spelpaneel aangeboden van b en w. Het spelpaneel is een markering voor het succesvol afronden van de visiefase van het Vitale Kernen proces. Tegelijkertijd is het een aanmoediging om ook de projectfase goed te laten verlopen. Op 26 maart 2020 zijn de grote 4-op-een-rijspel geplaatst in iedere kern.

 • Voorbereiding bestemmingsplan Treehouse Resort in Hengelo (Gld)

  Op dit moment is een bestemmingsplan in voorbereiding waarmee wordt voorzien in de bouw van 5 recreatiewoningen met bijbehorende centrale parkeervoorziening. De locatie betreft het bosperceel op de hoek van de Ruurloseweg en de Scharfdijk in Hengelo (Gld). Ter voorbereiding op de publicatie van het ontwerpbestemmingsplan was op 16 maart een informatieavond voorbereid bij de locatie. Als gevolg van het coronavirus is deze avond geannuleerd. Desondanks willen we een ieder de gelegenheid geven om inspraak te leveren op dit plan.

 • Raad van State laat bestemmingsplan Landelijk gebied Bronckhorst in stand

  In 2017 hebben we een nieuw bestemmingsplan voor het landelijke gebied opgesteld, om u eenduidigheid in de regelgeving te kunnen bieden. In het plan zijn drie eerdere bestemmingsplannen samengevoegd en inwoners, belangenorganisaties en bedrijven waren nauw betrokken bij de planvorming. Met de laatste uitspraak van de Raad van State van 19 februari 2020 op een bezwaar van de Gelderse milieu- en natuurvereniging en Vereniging tot behoud van Natuurmomenten is het plan op enkele kleine aanpassingen na nu goedgekeurd.

 • Welk Bronckhorster monument vindt u het mooist?

  Dit jaar willen wij opnieuw een eigenaar van een monument in het zonnetje zetten! Daar hebben wij uw hulp bij nodig. U kunt gemeentelijke- of rijksmonumenten nomineren voor de Monumentenprijs 2020, die volgens u in het afgelopen jaar fraai zijn gerestaureerd of waarbij groot onderhoud is gepleegd.

 • Wij werken op afspraak

  Gemeente Bronckhorst werkt op afspraak. Vooral nu met coronavirus willen we u en ons hier aan houden. Wij zijn alle werkdagen geopend. Ga naar www.bronckhorst.nl/afspraak. Volg de stappen. Bij de afspraak vindt u ook een lijstje met zaken die u nodig hebt voor de afspraak. Handig! Zo komt u goed voorbereid aan de balie. Geen internet? Bel dan (0575) 75 02 50. Dan maken wij in overleg met u een afspraak. Informatie over het coronavirus en onze dienstverlening vindt u op de pagina 'coronavirus'.

 • Groepsvaccinatieprogramma 4- tot 18-jarigen uitgesteld tot najaar 2020

  Vanaf 16 maart 2020 onderbreekt GGD Noord- en Oost-Gelderland het Rijksvaccinatieprogramma voor alle 4- tot 18-jarigen in de 21 gemeenten in de regio. De BMR/DTP en HPV-vaccinaties worden verplaatst naar het najaar van 2020. De meningokokkenvaccinaties gaan wel door maar op kleinere schaal en op een ander moment. 

 • Parkeeroverlast Dorpsstraat Hummelo

  Regelmatig melden inwoners van Hummelo dat zij overlast ervaren van geparkeerde auto’s aan de Dorpsstraat, vanaf de kerk tot en met garage Overbeek. Bezoekers en bewoners parkeren hun auto op de stoep, waardoor wandelaars met rollators of kinderwagens uit moeten wijken naar de straat. Dat levert overlast en onveilige situaties op.

 • Wegafsluiting in verband met wegwerkzaamheden

  Vanwege wegwerkzaamheden aan de Wildenborchseweg tussen de Ruurloseweg N319 in Vorden tot de gemeentegrens Lochem sluiten wij dit wegvak af. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Werkzaamheden Wildenborchseweg van start'. De hulpdiensten en Arriva kunnen wel gebruik maken van de weg. Ook blijven aanwonenden met enige hinder bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden.

 • Raad vergadert op 7 november over begroting 2020

  Foto van de raad in vergadering

  Op 7 november 2019 vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis over de begroting 2020. De openbare vergadering begint om 17.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

Archief