Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen.

 • Ondertekening van het lokale beweeg- en sportakkoord

  Dinsdagavond 9 november is het zover en ondertekenen we het lokale beweeg- en sportakkoord ‘Heel Bronckhorst beweegt’. Dit doen we - de actuele coronaregels in acht nemend - samen in de sportkantine van ZZC’20 in Zelhem. Op het programma staat ook een presentatie over de schijf van 10 van het Athletics Skills Model.

 • Herken signalen van criminele activiteiten en meld ze

  In de hele regio Noord- en Oost-Gelderland en daarmee ook in de Achterhoekse gemeenten was het in de week van 11 t/m 17 oktober de Week van de Veiligheid/Ondermijning. Er zijn diverse acties en controles gehouden om aandacht te vragen voor veiligheid en ondermijning. Ook in Bronckhorst.

 • Week van de Ondermijning goed verlopen in Bronckhorst

  Ondermijnende criminaliteit is overal. Dus ook in Noord- en Oost-Gelderland, de veiligheidsregio van 22 gemeenten waar Bronckhorst onder valt. Afgelopen week besteedden de gemeenten samen met onder andere de omgevingsdiensten, politie, provincie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en UWV extra aandacht aan het voorkómen en aanpakken van criminaliteit om ondernemers en inwoners te laten zien wat de risico’s zijn en wat u kunt doen om te voorkomen dat u erbij betrokken raakt.

 • Lisa Ankersmid uit Keijenborg gekozen als onze nieuwe jeugdburgemeester

  Op onze oproep ‘Wie wil jeugdburgemeester van Bronckhorst worden’ onder leerlingen van groep 7 van de basisscholen in de gemeente kregen we 7 aanmeldingen. Deze waren voorzien van mooie motivaties en een jury vroeg hen op 14 oktober 2021 allemaal om via een korte presentatie in ons gemeentehuis en het verdedigen van enkele stellingen in een kort debat te laten zien waarom zij geschikt zijn voor deze bijzondere ‘baan’. Lisa Ankersmid uit Keijenborg kwam hiervan als winnaar uit de bus en wordt tijdens de raadsvergadering op 28 oktober om 19.30 uur in het gemeentehuis officieel benoemd als onze nieuwe jeugdburgemeester.

 • Dierenweide in Hengelo gerestaureerd

  Al jaren kunnen omwonenden en bezoekers genieten van de dieren in de dierenweide naast de algemene begraafplaats in Hengelo. De dierenweide is eigendom van de gemeente, maar de dieren zijn van zorgboerderij De Mettemaat in Hengelo. Wij hebben een regeling met de zorgboerderij over het gebruik van het park.

 • Fotowedstrijd: verborgen schatten van Bronckhorst

  Deze weken staan bij onze gemeente in het teken van de Omgevingsvisie: een visie die gaat over onze toekomstige leefomgeving. Hiervoor organiseren we allerlei activiteiten die gaan over de leefomgeving, de economie en het klimaat in de toekomst. Zoals de fotowedstrijd ‘De verborgen schatten van Bronckhorst’. Welke plekken verdienen extra aandacht, zijn de moeite waard om verder te verkennen of bent u trots op? Maak een foto van deze bijzondere plek en doe mee aan de fotowedstrijd! U maakt kans op een polaroidcamera of dinerbon!

 • Dienstverlening gemeente in coronatijd

  Alle informatie over de maatregelen die in Nederland gelden vanwege het coronavirus. vindt u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en voor zover het Bronckhorst betreft op onze pagina 'Informatie over het coronavirus'. Via onze website en sociale mediakanalen houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws en hoe wij hier als gemeente mee om gaan.

 • 90% inwoners ouder dan 18 jaar gevaccineerd

  In Noord- en Oost-Gelderland is Bronckhorst één van de eerste twee gemeenten die de gewenste vaccinatiegraad van 90% hebben bereikt. Burgemeester Marianne Besselink is blij met de 90%. ‘Dat is goed nieuws voor onze samenleving. Zorgen voor elkaar is onderdeel van het naoberschap dat diep verankerd is in onze gemeenschap. ‘Samen goed gaon’ is ons motto in deze moeilijke tijd en dat doen we. De hoge vaccinatiegraad draagt eraan bij dat steeds minder maatregelen nodig zijn.’

 • Ontheffing aanvragen voor verbranden snoeihout kan weer

  Voor het verbranden van afvalstoffen geldt een algemeen stookverbod. Voor het verbranden van snoeihout afkomstig van landschappelijk onderhoud en bij besmettelijke ziekten in gewassen kunt u een ontheffing aanvragen. U kunt de ontheffing volledig digitaal regelen.

 • Bermwerkzaamheden voor afwatering wegen

  Voor de veiligheid van weggebruikers en het behoud van het wegdek is het belangrijk dat bermen goed afwaterend zijn. Daarom gaat Kummeling Groen en Infra in opdracht van de gemeente komende tijd op diverse locaties bermen verlagen

 • Wet basisregistratie personen en geheimhouding gegevens

  In de Basisregistratie personen (BRP) staan gegevens van iedereen die woont in Bronckhorst. Het gaat hier om gegevens zoals uw adres, geboortedatum, nationaliteit, ouders en kinderen, maar ook gegevens over een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap.

 • De raad vergadert op 28 oktober 2021

  Foto van vergadering in de raadzaal

  De gemeenteraad vergadert op 28 oktober vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen of live te volgen via www.bronckhorst.nl/gemeenteraad.

 • Veteraan in actieve dienst?

  Half september stuurde burgemeester Besselink een kaart aan veteranen in onze gemeente met de hoop elkaar medio 2022 weer te kunnen zien en spreken. De adressen hiervoor ontvingen we van het Nederlands Veteranen Instituut. Nu blijkt dat enkele nog in dienst zijnde veteranen in onze gemeente de kaart helaas niet ontvangen hebben.

 • Onze gebiedsambtenaren zijn u graag van dienst

  Gebiedsambtenaren gemeente Bronckhorst

  Heeft u ideeën of suggesties voor uw woonomgeving, maar niet weet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken of een situatie op te lossen? Iemand nodig heeft om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit? Wilt u weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken?

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht. Deze organisatie voert voor de meeste gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, regelingen voor ondernemers uit.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Van 18 oktober t/m 22 oktober sluiten we in verband met snoeiwerkzaamheden de Wilmerinkweg tussen Gazoorweg/Joostinkweg in Vorden af. De hulpdiensten en Arriva kunnen wel gebruik maken van genoemde weg. Ook blijven aanwonenden bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden.

 • Gemeente verkleint eigen CO2-voetafdruk fors

  In 2020 verkleinden we de CO2-voetafdruk van onze gemeentelijke organisatie fors. In 2020 was de totale CO2-uitstoot 19 procent minder dan in 2018. De overstap naar blauwe diesel was de belangrijkste oorzaak van deze mooie daling. Ook zorgde het thuiswerken vanwege corona ervoor dat medewerkers minder zakelijke kilometers reden.

 • Burgemeesters in gesprek met Tweede Kamerlid Hanneke van der Werf over ondermijning

  Burgemeester Stapelkamp, Hanneke van der Werf en burgemeesters Bronsvoort en Besselink maken kennis met de geuren van een drugslab.

  Maandagmiddag 11 oktober is Tweede Kamerlid voor D66 Hanneke van der Werf op bezoek geweest bij de burgemeesters Bronsvoort (Oost Gelre), Besselink (Bronckhorst) en Stapelkamp (Aalten). Van der Werf was uitgenodigd om met de burgmeesters in gesprek te gaan over ondermijning en veiligheid van het buitengebied in beide gemeenten. Zij heeft onder andere Veiligheid, Terrorisme, Drugs, Mensenhandel en Migratie in haar portefeuille.

 • Regenboogvlag gehesen

  Wethouder Evert Blaauw hees in het kader van Coming-Outday op twee plekken in onze gemeente de regenboogvlag. Op 9 oktober op het sportpark de Pluimerskamp in Zelhem en op 11 oktober op het plein voor het gemeentehuis in Hengelo. In onze gemeente moet iedereen mee kunnen doen in de samenleving. Ongeacht afkomst, overtuiging, seksuele voorkeur of (fysieke) beperking. Bronckhorst inclusief noemen we dat. Sinds 2017 zijn wij een zogeheten Regenboog-gemeente.

 • Rondleiding begraafplaats Vorden

  Op 31 oktober organiseert onze beheerder Theo Janssen een rondleiding op de algemene begraafplaats in Vorden, Kerkhoflaan 4. U bent om 11.00 uur van harte welkom. Hij vertelt u meer over de geschiedenis van de begraafplaats, begraven en as-bestemming. Diverse praktische zaken, zoals onderhoud begraafplaatsen, verlengen van grafrechten, speciale wensen en tarieven komen daarbij aan bod. Aanmelden voor de rondleiding is niet nodig.

 • De GGD-vaccinatietour gaat verder

   GGD Noord- en Oost-Gelderland is op 18 oktober aanwezig in Flophouse in Toldijk voor extra informatie en voorlichting over het coronavirus en de coronavaccinatie. Het jongerencentrum wordt ingericht als tijdelijke pop-up locatie met vrije inloop voor iedereen die vragen heeft of zich wil laten vaccineren met het Pfizer-vaccin, zonder eerst een afspraak te maken.

 • Hulp nodig bij maken coronatoegangsbewijs?

  Hebt u geen computer en wilt u een online coronatoegangsbewijs aanmaken? Of wilt u een coronabewijs uitprinten? Maar hebt u geen printer of lukt het allemaal niet? Vraag om hulp aan familie, vrienden of een buur. Verder kunnen veel bibliotheken u helpen, zodat u het bewijs kunt aanmaken en gebruiken. U kunt ook contact opnemen met de rijksoverheid via het landelijke nummer (0800) 14 21. Hier kunt u een aanvraag doen om uw vaccinatiebewijs op papier thuisgestuurd te krijgen via de post (dit kan min. 5 werkdagen duren). U heeft voor het aanvragen van het bewijs uw BSN-nummer nodig.

 • Extra geld voor lage inkomens

  Hebt u een laag inkomen? Er zijn verschillende regelingen voor extra geld. Of u voor een regeling in aanmerking komt, hangt af van uw inkomen en vermogen. Op de pagina Uitkeringen, inkomensondersteuning vindt u de verschillende regelingen bij elkaar. Klik op de titel van dit artikel voor de infographic bij dit artikel.

 • Gratis boom voor grondeigenaren buitengebied

  Ook dit jaar kunnen grondeigenaren in het buitengebied van Bronckhorst een gratis boom krijgen onder het motto ‘Eén boom mot kunn’n’. Bomen zijn belangrijk voor ons landschap, de biodiversiteit, het klimaat en onze leefomgeving. Grondeigenaren kunnen daar op deze manier een mooie bijdrage aan leveren. 

 • Doe mee met Sociaal Groen op 30 oktober in Steenderen

  Present Bronckhorst organiseert op 30 oktober van 09.00 tot 14.00 uur voor de tweede keer een Sociaal Groen-dag. Dit keer worden er tuinen opgeknapt in de Reseda- en Anjerstraat in Steenderen. Groepen vrijwilligers helpen op deze dag bij het duurzaam beplanten van de voortuinen van bewoners die dit om allerlei redenen niet zelf kunnen oppakken. Present organiseert de dag in samenwerking met Stichting Welzijn Steenderen, Sité, de gemeente en Steenderens Belang.

 • Mantelzorgwaardering 2021

  Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en beseft dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners. Als dank voor hun inzet, kunnen mantelzorgers in Bronckhorst (net als voorgaande jaren) 100 euro ontvangen van de gemeente. Een bedrag dat hij/zij naar eigen inzicht kan besteden. Aanmelden kan nu weer!

 • Gemeente ook op Instagram - Volgt u ons al?

  Sociale media, we zitten er bijna allemaal op. Volgt u onze accounts op Facebook (www.facebook.com/gemeentebronckhorst) of Twitter (www.twitter.com/gem_bronckhorst), waarin we allerhande nieuws delen van de gemeente? Wist u dat we ook een account hebben op Instagram. Hebt u die al gezien?

 • Verslag raadsvergadering 23 september 2021

  Foto van vergadering in de raadzaal

  Op 23 september 2021 vond de eerste fysieke raadsvergadering van dit jaar plaats. Helaas was er vanwege de huidige coronamaatregelen nog geen publiek toegestaan. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • Vastgesteld: Bodemkwaliteitskaart en Nota bodembeheer

  De gemeenteraad stelde op 1 juli 2021 de Bodemkwaliteitskaart en Nota bodembeheer vast. De kaart en nota zijn nu geactualiseerd voor respectievelijk 10 en 5 jaar. Grondverzet in Bronckhorst wordt hiermee makkelijker en is aan minder regels gebonden.

 • Iedereen doet mee!

  Wij hechten waarde aan inclusie. Voor iedereen willen we een plek zijn waar iemand zich thuis, veilig en geaccepteerd voelt, en waar geen belemmeringen zijn voor zelfontplooiing en zelfredzaamheid. Als gemeente spannen we ons ervoor in en willen we het uitstralen.

 • Aanmaning met datum 22 mei van GBTwente ontvangen?

  Als u te laat bent met betalen van de aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt u een aanmaning. GBTwente heeft aanmaningen verstuurd met datum (dagtekening) 22 mei 2021. Alle betalingen tot en met 17 mei 2021 zijn bijgewerkt. Heeft u voor deze datum betaald? Dan worden de aanmaning en de bijbehorende kosten automatisch aangepast. Heeft u nog niet betaald? Lees dan verder wat u nu kunt doen.

 • ZEG Achterhoek helpt jongeren aan de slag

  ZEG Achterhoek is hét startpunt voor jongeren uit de regio die willen leren of werken, of die een steuntje in de rug nodig hebben. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar worden bovenmatig getroffen door de coronacrisis. Velen zijn veerkrachtig en flexibel, maar er is ook een groep die het moeilijk heeft. Daarom is ZEG Achterhoek actueler dan ooit. Dit online platform is er om deze jongeren verder te helpen, juist nu ze de hulp extra nodig hebben.

 • Werkzaamheden aan N315 Doetinchem en Zelhem van 15-02 tot 12-03

  Provincie Gelderland voert tussen 15 februari en 12 maart werkzaamheden uit op de N315 tussen Doetinchem-Zelhem. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van groot onderhoud aan de N315 tussen Doetinchem-Ruurlo om de verkeersveiligheid te verbeteren. Tijdens de werkzaamheden is de N315 afgesloten en wordt er ook gewerkt aan de kruispunten met Schovenweg, de Wassinkbrinkweg en de Heidenhoekweg. De rotonde met de Stikkenweg (N330 richting Halle) wordt verbreed. Alle informatie over deze werkzaamheden leest u op de website van de Provincie.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Wegens snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Hengelo van 30 november t/m 4 december 2020 de volgende wegen af:

  • Kremersdijk tussen Veermansweg / Broekweg
  • Broekweg tussen Bronkhorsterstraat / Riefelderdijk
  • Riefelderdijk tussen Schiphorsterstraat / Koningsweg
 • Informatie over het coronavirus

  Op de pagina 'Informatie over het coronavirus' vindt u alle (landelijke) maatregelen op een rij. Ook vindt u hier informatie en regelingen voor ondernemers en verenigingen of leest u wat u zelf kunt doen of beter kunt laten.

 • Wij werken op afspraak

  Gemeente Bronckhorst werkt op afspraak. Vooral nu met coronavirus willen we u en ons hier aan houden. Wij zijn alle werkdagen geopend. Ga naar www.bronckhorst.nl/afspraak. Volg de stappen. Bij de afspraak vindt u ook een lijstje met zaken die u nodig hebt voor de afspraak. Handig! Zo komt u goed voorbereid aan de balie. Geen internet? Bel dan (0575) 75 02 50. Dan maken wij in overleg met u een afspraak. Informatie over het coronavirus en onze dienstverlening vindt u op de pagina 'coronavirus'.

Archief