Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen.

 • Ruimtelijk wensbeeld voor omgeving Witte Paard Zelhem

  Vanwege verschillende ontwikkelingen in het gebied is een ruimtelijk wensbeeld vastgesteld voor het gebied rondom het Witte Paard in Zelhem, direct ten noorden van de markt in het centrum. Een van de ontwikkelingen is een woningbouwplan voor de locatie van het Witte Paard. Er is hiervoor een schetsplan ingediend en we zijn in overleg met de ontwikkelaar om te komen tot een haalbaar plan dat past in het wensbeeld en de woonvisie.

 • Paspoort nodig bij reizen naar het VK vanaf 1 oktober 2021

  Als gevolg van de Braxit kunt u Vanaf 1 oktober 2021 alleen met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig. Woonde u op of voor 31 december 2020 in het VK, dan kunt u nog tot en met eind 2025 uw ID-kaart gebruiken. De landen die onder het VK vallen zijn: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Voor meer informatie kijkt u op de website van de Rijksoverheid.

 • Nieuwe inwoners verrast met een streekpakket

  Tien nieuwe inwoners zijn onlangs verrast met een heerlijk streekpakket. Ze hebben gewonnen met een prijsvraag die was opgenomen in een speciale video voor onze nieuwe inwoners. De gebiedsambtenaren van onze gemeente hebben de streekpakketten persoonlijk bij hen thuis afgeleverd.

   

 • Gratis sportinstuif voor basisschoolkinderen in meivakantie

  In de meivakantie organiseren de combinatiefunctionarissen van de gemeente een sportinstuif in de vijf grote kernen van Bronckhorst. Kinderen van groep 3 t/m 8 mogen gratis meedoen. Een mooie gelegenheid om lekker buiten te bewegen en nieuwe sporten te ontdekken. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau meedoen aan voetbal, handbal, volleybal en andere sporten uit de omgeving.
   

 • Antenne KPN in kerktoren Baak in gebruik

  De antenne van KPN in de kerktoren aan de Wichmondseweg in Baak werkt! Hiermee is Baak beter mobiel bereikbaar. Een extra antenne was nodig, omdat noodoproepen ontvangen of 112 bellen voor acute hulp in het gebied niet overal goed mogelijk was.

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht. Deze organisatie voert voor de meeste gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, regelingen voor ondernemers uit.

 • Ontwerp De Strip Hengelo (Gld) klaar, laat uw mening horen

  De werkgroep Vitale Kernen Hengelo en gemeente Bronckhorst organiseren op 14 april tussen 19.00 en 20.00 uur een online presentatie en informatiebijeenkomst over de voorgenomen verbeteringen aan de De Strip in Hengelo (Gld). De Strip is het gebied tussen de kruising Schoolstraat-Raadhuisstraat en de Kerkstraat-Raadhuisstraat, inclusief het voetgangersgebied van de Schoolstraat tot aan de Kerkstraat, langs de Albert Heijn, het oude gemeentehuis en het nieuwe gezondheidscentrum.

 • Dienstverlening gemeente in coronatijd

  Alle informatie over de maatregelen die in Nederland gelden vanwege het coronavirus. vindt u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en onze pagina 'Informatie over het coronavirus'. Via onze website en sociale mediakanalen houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws en hoe wij hier als gemeente mee om gaan. U bent van harte uitgenodigd om deze kanalen te volgen. Hieronder vindt u de afspraken over onze dienstverlening in deze coronatijd.

 • Ook tijdens koningsdag is corona er

  Komende koningsdag hebben we helaas nog te maken met de coronasituatie en kunnen de meeste activiteiten zoals we die kennen helaas niet doorgaan. Op enkele plekken hebben lokale oranje comités andere activiteiten georganiseerd en de koninklijke familie bezoekt Eindhoven met een coronaproof programma.


   

 • Woonkosten niet meer kunnen betalen door corona?

  Kunt u door de coronacrisis de noodzakelijke kosten van bestaan niet meer betalen, zoals huur, hypotheek of gas, water en licht van uw privéwoning? Dan kan de TONK-regeling u misschien helpen. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld om een terugval in uw inkomsten op te vangen als gevolg van het coronavirus.

 • Gemeentehuis 26 en 27 april gesloten

  Vanwege Koningsdag is het gemeentehuis op 26 en 27 april gesloten. Op deze dagen is de gemeente ook telefonisch niet bereikbaar. U kunt uiteraard op onze website terecht voor informatie of het maken van een afspraak.

 • Afvalinzameling rond komende feestdagen

  Op Koningsdag (27 april), Hemelvaartsdag (13 mei) en 2e Pinksterdag (24 mei) zamelt Circulus-Berkel geen huishoudelijk afval in. Ook zijn dan de Recyclepleinen en het KlantContactCentrum gesloten. In plaats daarvan gelden vervangende inzameldagen. U vindt deze inhaaldagen op de digitale afvalkalender en de app van Circulus-Berkel.

 • Gemeenten en waterschap samen aan de slag met de Oude IJssel

  Verschillende Achterhoekse gemeenten en het Waterschap Rijn en IJssel willen de beleving rondom de Oude IJssel verbeteren. Zij vinden dat de rol van de mooie Oude IJssel versterkt kan worden. Hoe dat moet gebeuren is het afgelopen jaar onderzocht. Twee ontwerpbureaus zijn aan de slag gegaan en de resultaten en conclusies zijn onlangs gepresenteerd aan de gemeenten.

 • Procedure verkoop percelen voor woningbouw in Hoog-Keppel zorgvuldig doorlopen

  Dit jaar is na de selectie van woningbouwinitiatieven op twee locaties in Hoog-Keppel onrust ontstaan over het gevolgde proces. In de gemeenteraad zijn vragen gesteld en hierop is besloten om een pas op de plaats te maken en te onderzoeken of het proces zorgvuldig is verlopen. Deze onderzoeken leveren aandachtspunten op voor het borgen van wensen van omwonenden, zoals behoud van bomen en maximale bouwhoogte. Daarnaast blijkt dat juridisch de juiste procedure is gevolgd (geen aanbesteding nodig) en dat de beoordeling van de ingediende initiatieven uiteindelijk eerlijk en transparant is verlopen.

 • Onderzoek bevestigt werking Zonnebloemlinten

  In 2020 werd in Bronckhorst voor het eerst een zonnebloemlint via crowdfunding gerealiseerd. Het project loopt in buurgemeente Lochem al enkele jaren. Onderzoek door boeren, imkers en betrokken burgers onder leiding van adviesbureau voor landschapsontwikkeling Eelerwoude laat zien dat zonnebloemlinten ook echt bijdragen aan de biodiversiteit. Wilfried Berendsen, gebiedscoördinator bij ’t Onderholt en de VALA, overhandigde het rapport op 9 april 2021 aan wethouder Paul Hofman.

 • Duofiets gratis beschikbaar voor inwoners Hengelo

  Met ingang van april 2021 is er voor inwoners van Hengelo gratis een duofiets te reserveren bij Slotboom Tweewielers in Hengelo. De fiets is door Groene Kruis Hengelo geschonken aan de gemeente en bedoeld voor mensen die graag fietsen maar dat zelf niet meer kunnen. De duofiets is uitgerust met elektrische trapondersteuning.

 • Stand van zaken nieuwbouw VO Vorden

  De gemeente en het Kompaan College werken samen aan de bouw van een nieuwe school aan de Almenseweg in Vorden voor toekomstbestendig voortgezet onderwijs in Bronckhorst. Tot nu toe was het uitgangspunt dat de benodigde grond verworven moest zijn voor de projectontwikkeling verder kan. De aankoop heeft echter nog niet plaatsgevonden. Om zo min mogelijk tijd te verliezen, willen we nu toch verder met de projectontwikkeling.

 • Webinar voor mantelzorgers - uitleg juridische zaken

  Op 26 april 2021 organiseren we een webinar over juridische vragen voor mantelzorgers. Mr. J.A. Blankestijn, notaris, geeft uitleg en beantwoordt uw vragen.

 • Start inschrijving Move2Social Achterhoek

  Bent u een ondernemer die iets voor elkaar wil krijgen op maatschappelijk gebied, maar heeft u hier nog wel wat hulp bij nodig? Move2Social Achterhoek kan de oplossing zijn.

 • Onze gebiedsambtenaren zijn u graag van dienst, ook in coronatijd

  Heeft u ideeën of suggesties voor uw woonomgeving, maar niet weet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken of een situatie op te lossen? Iemand nodig heeft om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit? Wilt weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken?

 • Ondersteuning voor gedupeerde ouders kinderopvangtoeslag

  Een groot aantal ouders in Nederland is getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Ook in onze gemeente is een aantal ouders gedupeerd. De Belastingdienst compenseert hen daar financieel voor. Maar voor wie in de problemen is geraakt, is dat niet altijd voldoende. Soms hebben deze gezinnen meer ondersteuning nodig. De gemeente kan helpen bij die aanvullende ondersteuning. Een aantal van hen heeft zich bij ons gemeld. Heeft u ook hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

 • Wegafsluiting in verband met wegwerkzaamheden

  Vanaf 19 april tot en met 2 mei 2021 worden er bermstenen gelegd in de Vierakkersestraatweg tussen de Dorpsstraat en Boshuisweg in Wichmond. De Vierakkersestraatweg wordt hiervoor niet afgesloten, maar de werkzaamheden kunnen overlast veroorzaken.

 • ZEG Achterhoek helpt jongeren aan de slag

  ZEG Achterhoek is hét startpunt voor jongeren uit de regio die willen leren of werken, of die een steuntje in de rug nodig hebben. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar worden bovenmatig getroffen door de coronacrisis. Velen zijn veerkrachtig en flexibel, maar er is ook een groep die het moeilijk heeft. Daarom is ZEG Achterhoek actueler dan ooit. Dit online platform is er om deze jongeren verder te helpen, juist nu ze de hulp extra nodig hebben.

 • Inlevertermijn Energiebox-munten verlengd t/m 31 mei 2021

  Heeft u nog Op Morgen Energiebox-munten liggen? Vanwege de coronamaatregelen zijn de winkels nog altijd beperkt open. We begrijpen dat het inleveren van de munten bij ondernemers daardoor lastig is. Daarom verlengen we de inlevertermijn t/m 31 mei 2021. Zo heeft u meer tijd en gelegenheid om de munten in te leveren voor mooie energiebesparende producten!

 • Achterhoek mikt op organisatie onderdeel UCI Cycling World Championships in 2027

  De tweede editie van de UCI Cycling World Championships moet in 2027 plaatsvinden in Nederland. Dat is de wens van de KNWU, Sportcentrum Papendal en TIG Sports. Deze drie initiatiefnemers hebben de provincies Gelderland en Noord-Brabant bereid gevonden aan deze ambitie mee te werken. Dit alles staat in een omvangrijk bidboek dat eind maart bij de UCI wordt ingediend, met de titel; ‘Celebrate Cycling’.

 • Werkzaamheden aan N315 Doetinchem en Zelhem van 15-02 tot 12-03

  Provincie Gelderland voert tussen 15 februari en 12 maart werkzaamheden uit op de N315 tussen Doetinchem-Zelhem. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van groot onderhoud aan de N315 tussen Doetinchem-Ruurlo om de verkeersveiligheid te verbeteren. Tijdens de werkzaamheden is de N315 afgesloten en wordt er ook gewerkt aan de kruispunten met Schovenweg, de Wassinkbrinkweg en de Heidenhoekweg. De rotonde met de Stikkenweg (N330 richting Halle) wordt verbreed. Alle informatie over deze werkzaamheden leest u op de website van de Provincie.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Wegens snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Hengelo van 30 november t/m 4 december 2020 de volgende wegen af:

  • Kremersdijk tussen Veermansweg / Broekweg
  • Broekweg tussen Bronkhorsterstraat / Riefelderdijk
  • Riefelderdijk tussen Schiphorsterstraat / Koningsweg
 • Informatie over het coronavirus

  Op de pagina 'Informatie over het coronavirus' vindt u alle (landelijke) maatregelen op een rij. Ook vindt u hier informatie en regelingen voor ondernemers en verenigingen of leest u wat u zelf kunt doen of beter kunt laten.

 • Wij werken op afspraak

  Gemeente Bronckhorst werkt op afspraak. Vooral nu met coronavirus willen we u en ons hier aan houden. Wij zijn alle werkdagen geopend. Ga naar www.bronckhorst.nl/afspraak. Volg de stappen. Bij de afspraak vindt u ook een lijstje met zaken die u nodig hebt voor de afspraak. Handig! Zo komt u goed voorbereid aan de balie. Geen internet? Bel dan (0575) 75 02 50. Dan maken wij in overleg met u een afspraak. Informatie over het coronavirus en onze dienstverlening vindt u op de pagina 'coronavirus'.

Archief