Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen.

 • Tweede ronde corona-steun maatschappelijke organisaties

  Als gevolg van de corona maatregelen ondervinden verschillende maatschappelijke organisaties nadelige financiële gevolgen. Vanuit het rijk, de provincie en de gemeente is steun voor verenigingen en maatschappelijke organisaties. Na de eerste aanvraagronde in het najaar van 2020 staat nu de 2e ondersteuningsronde open. Voor deze ronde is € 100.000,- beschikbaar.

 • Chat Veilig Thuis tijdens avondklok ook ’s avonds bereikbaar

  Vanwege de avondklok is de chat van Veilig Thuis landelijk ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling.

 • Verkiezingen 17 maart 2021

  In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021 hebben wij informatie hierover verzameld op de pagina 'Verkiezingen'. Daar leest u bijvoorbeeld meer over de openbare kennisgevingen, hoe u kunt stemmen vanuit het buitenland, hoe u een ander kunt machtigen of over ondersteuningsverklaringen.

 • 2020 in een notendop - Burgerjaarverslag

  In 2020 gebeurde veel in Bronckhorst. Het was vooral het jaar van corona en dat had en heeft nog steeds grote invloed op ons allemaal. Op u als inwoner (jong en oud(er)), op ondernemers, de zorg, het onderwijs, verenigingen en de organisatoren van vele evenementen die geen doorgang konden vinden. Andere zaken
  gingen door, vaak in een andere vorm.

 • Online expertavond over gezondheid en windenergie

  Bronckhorst gaat aan de slag om lokale voorwaarden voor windmolens op te stellen. Tijdens online bijeenkomsten praten experts en (ervarings)deskundigen u bij over de thema’s participatie, landschap en gezondheid. Op 10 februari 2021 is de derde expertavond. U wordt van 19.30 tot 21.30 uur bijgepraat over het thema gezondheid en windenergie. Bent u erbij?

 • Ondersteuning voor gedupeerde ouders kinderopvangtoeslag

  Een groot aantal ouders in Nederland is getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Ook in onze gemeente is een aantal ouders gedupeerd. De Belastingdienst compenseert hen daar financieel voor. Maar voor wie in de problemen is geraakt, is dat niet altijd voldoende. Soms hebben deze gezinnen meer ondersteuning nodig. De gemeente kan helpen bij die aanvullende ondersteuning. Een aantal van hen heeft zich bij ons gemeld. Heeft u ook hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

 • Nieuwe sportgroep voor jongeren. Doe jij mee?

  Op 27 januari 2021 begint een nieuwe sportgroep voor jongeren in onze gemeente. De sportgroep is bedoeld voor jongeren tussen 12-20 jaar die niet bij een sportvereniging zijn aangesloten. Voor hen is het soms lastig om contacten op te bouwen, bijvoorbeeld door een taalachterstand of omdat je onzeker bent. Combinatiefunctionaris Berend Betting verzorgt de sportgroep, waarin gezelligheid en het ontmoeten van nieuwe mensen voorop staat.

 • Helpt u een nieuwkomer op weg in onze samenleving?

  Op 9 februari 2021 organiseert Buddy to Buddy Bronckhorst een online informatieavond over een nieuw buddy-traject dat vanaf 9 maart in onze gemeente start. Stichting Buddy to Buddy helpt nieuwkomers in Nederland uit een isolement te komen door hen te koppelen aan lokale inwoners. Tijdens de avond kunt u vragen stellen over het Buddyschap en belangrijke data en evenementen binnen het traject komen aan de orde. De avond is geheel vrijblijvend en bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar ons initiatief.

 • Dienstverlening gemeente in coronatijd

  Alle informatie over de maatregelen die in Nederland gelden vanwege het coronavirus. vindt u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en onze pagina 'Informatie over het coronavirus'. Via onze website en sociale mediakanalen houden wij u steeds op de hoogte van het laatste nieuws en hoe wij hier als gemeente mee om gaan. U bent van harte uitgenodigd om deze kanalen te volgen. Hieronder vindt u de afspraken over hoe wij u in deze periode zo goed mogelijk van dienst proberen te zijn.

 • Ben jij tussen de 16 en 26 jaar? Dan zoeken we jou!

  Help jij leuke coronaproof activiteiten voor leeftijdsgenoten te organiseren? Helaas beperkt corona nog steeds ons dagelijkse leven. Met de avondklok heb je als jongere nog minder mogelijkheden om na een dag thuiswerken voor school of werk gezellig even bij vrienden een bakkie te doen. Het is even niet anders. Maar hoe kunnen we er nu toch het beste van maken? Daarvoor horen we graag jouw ideeën!

 • Wilt u (verdere) schulden voorkomen? ‘Vroeg eropaf’ helpt!

  Heeft u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Vraag om hulp voordat de situatie uit de hand loopt. De gemeente geeft gratis advies en hulp met het project ‘Vroeg Eropaf’. U kunt in bepaalde situaties in aanmerking komen voor een bijdrage of financiële tegemoetkoming van verschillende instanties. Bijvoorbeeld als u een laag inkomen en weinig vermogen heeft. Vroeg Eropaf helpt u gratis op weg, ook in coronatijd.

 • Groot bomen onderhoud van start

  In de week van 18 januari 2021 startten we met groot onderhoud aan onze bomen. Dit betekent in het kort dat we op sommige plekken bomenrijen dunnen, zodat de overige bomen de ruimte krijgen om verder uit te groeien. Bovendien planten we 700 nieuwe bomen om lanen weer compleet te maken en nieuwe bomenlanen te creëren. Wethouder Paul Hofman nam deze week een kijkje bij de werkzaamheden en plantte zelf een van de eerste bomen.

 • Inleveren Energiebox-munten verlengd tot eind maart

  In de afgelopen maanden riepen we inwoners van Bronckhorst op om de Op Morgen Energiebox te bestellen. U kwam massaal in actie! Ruim 4.200 energieboxen werden besteld en verstuurd. Vanwege de huidige coronamaatregelen en het sluiten van een groot aantal winkels, is het inleveren van de Op Morgen Energiebox-munten tijdelijk gestopt. Het lijkt er nu op dat de winkels op 9 februari weer open mogen. Omdat veel inwoners nog munten hebben, verlengen we de inlevertermijn tot 31 maart 2021. Tot dan kunt u de munten inleveren voor energiebesparende producten bij deelnemende ondernemers!

 • Bericht van de burgemeester - 18 januari

  Beste inwoners, “Vorige week kwam er vanuit het kabinet weer een moeilijke boodschap. De strenge lockdown die we sinds half december hebben, is verlengd tot 9 februari. De besmettingen zijn nog niet onder controle. In Bronckhorst waren er in de week van 11 januari  t/m 17 januari 91 coronabesmettingen. De week ervoor waren dat er 108. Hoewel er sprake is van een lichte daling, is het helaas nog veel te veel. Zeker met de uitbraak van de Engelse variant zijn er grote zorgen.

 • Huurcontract sporthal De Pol en Thorbeckezaal Zelhem verlengd

  Het contract met De Pol Zelhem BV wordt verlengd tot 1 januari 2025. In de huurovereenkomst is een onderscheid gemaakt in de einddatum van sporthal de Pol en die van de Thorbeckezaal.

 • Mooie gesprekken bij digitaal kopje koffie met burgemeester

  Tijdens twee momenten op 13 januari sprak burgemeester Marianne Besselink met 12 inwoners uit onder andere Drempt, Hummelo, Toldijk, Veldhoek, Vorden en Zelhem. We komen elkaar minder tegen vanwege de coronamaatregelen, maar toch is het goed om met elkaar te delen wat de impact van het coronavirus op ons leven is. Tijdens de gesprekken deelden inwoners mooie initiatieven om in contact te blijven met buurtgenoten door het persoonlijk langsbrengen van een cadeautje en kunst- en leesprojecten voor mensen in eenzaamheid.

 • Doet u al mee aan ons inwonerspanel?

  De gemeente wil graag weten wat voor u belangrijk is. Daarom vragen wij via ons inwonerspanel ‘Bronckhorst Spreekt’ regelmatig naar uw mening. Zo krijgen we een goed beeld krijgen van wat er bij u leeft. Drie tot vier keer per jaar stellen wij onze panelleden vragen over allerlei onderwerpen die in onze gemeente spelen. Door uw mening te geven, helpt u ons om de juiste keuzes te maken voor Bronckhorst.

 • Onafhankelijk expert beoordeelt monumentale boom Regelinkstraat Hengelo

  Op 11 december 2020 is een kapvergunning aangevraagd voor de knotlinde aan de Regelinkstraat in Hengelo. De boom is door interne rot instabiel en zou een gevaar kunnen vormen voor de naastgelegen schoolroute. De 250 jaar oude knotlinde is een markante boom en staat ook in het Landelijk Register Monumentale Bomen.

 • Onze gebiedsambtenaren zijn u graag van dienst, ook in coronatijd

  Heeft u ideeën of suggesties voor uw woonomgeving, maar niet weet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken of een situatie op te lossen? Iemand nodig heeft om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit? Wilt weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken?

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht. Deze organisatie voert voor de meeste gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, regelingen voor ondernemers uit.

 • De raad vergadert op 28 januari 2021

  De gemeenteraad vergadert op 28 januari vanaf 20.00 uur digitaal. U kunt de online vergadering live volgen via www.bronckhorst.nl/gemeenteraad.

 • Gezamenlijk gezondheid verbeteren in de Achterhoek - ‘8RHK Gezond’ afgetrapt

  De Achterhoek start als eerste regio met het Kavelmodel van HealthKIC om te werken aan verbetering van de gezondheid. 15 januari werd de nieuwe aanpak en de nieuwe naam ‘8RHK Gezond’ digitaal afgetrapt.

 • Inleveren Op Morgen Energiebox-munten kan nog tot februari 2021!

  In de afgelopen maanden werden inwoners van de gemeente Bronckhorst opgeroepen om de Op Morgen Energiebox te bestellen. U kwam massaal in actie! Ruim 4.200 energieboxen werden besteld en verstuurd. Vanwege de aangekondigde coronamaatregelen en het sluiten van een groot aantal winkels, stopt het inleveren van de Op Morgen Energiebox-munten tijdelijk totdat de winkels weer open mogen. Vooralsnog is dat: 19 januari 2021. Omdat veel inwoners nog munten hebben, verlengen we de inlevertermijn tot 28 februari 2021. Van 19 januari tot 28 februari kunt u de munten inleveren voor energiebesparende producten bij deelnemende ondernemers!

 • In januari geen alcohol: doe ook mee!

  Drinkt u weleens alcohol? En bent u benieuwd wat er gebeurt als u daarmee stopt? Doe dan op 1 januari 2021 mee aan IkPas! Veel mensen drinken alcohol. Op een feestje, na het sporten, tijdens het eten, na het werk of voor het slapen gaan. Misschien vindt u het gezellig, drinkt u omdat u stress hebt of omdat u zich eenzaam voelt.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Wegens snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Hengelo van 30 november t/m 4 december 2020 de volgende wegen af:

  • Kremersdijk tussen Veermansweg / Broekweg
  • Broekweg tussen Bronkhorsterstraat / Riefelderdijk
  • Riefelderdijk tussen Schiphorsterstraat / Koningsweg
 • Informatie over het coronavirus

  Op de pagina 'Informatie over het coronavirus' vindt u alle (landelijke) maatregelen op een rij. Ook vindt u hier informatie en regelingen voor ondernemers en verenigingen of leest u wat u zelf kunt doen of beter kunt laten.

 • Wij werken op afspraak

  Gemeente Bronckhorst werkt op afspraak. Vooral nu met coronavirus willen we u en ons hier aan houden. Wij zijn alle werkdagen geopend. Ga naar www.bronckhorst.nl/afspraak. Volg de stappen. Bij de afspraak vindt u ook een lijstje met zaken die u nodig hebt voor de afspraak. Handig! Zo komt u goed voorbereid aan de balie. Geen internet? Bel dan (0575) 75 02 50. Dan maken wij in overleg met u een afspraak. Informatie over het coronavirus en onze dienstverlening vindt u op de pagina 'coronavirus'.

Archief