Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen.

 • Drie genomineerden voor ‘Vrijwilliger van het jaar’ bekend

  Graag zetten wij vrijwilligers die zich onderscheiden door hun activiteiten in de gemeente in het zonnetje met de verkiezing ‘Vrijwilliger van het jaar’. Tot 1 december kon iedereen personen of groepen aanmelden die deze titel dit jaar verdienen. Wethouder Blaauw: “De commissie had weer een moeilijke taak om uit alle enorm actieve en bijzondere vrijwilligers(-groepen) een drietal te nomineren voor de vrijwilligersprijs van 2019. Elk van de voorgedragen vrijwilligers verdient eigenlijk een prijs.”

 • Lichtmonument Levenslicht ook in Bronckhorst

  Een deel van het lichtmonument Levenslicht dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet ontwerpen ter herinnering aan de Holocaust, is tussen 22 januari en 2 februari ook in Bronckhorst te zien. 

 • Pleegouderschap in Bronckhorst

  Wellicht wilt u een kind een fijne (tijdelijke) plek bieden? Er is in Nederland een groot tekort aan pleegouders. Op dit moment wachten ook Achterhoekse kinderen op een pleeggezin waar zij terecht kunnen. Bij pleegouderschap denken veel mensen misschien aan een permanente in huis plaatsing van een kind. Dat is alleen lang niet de grootste groep kinderen die behoefte heeft aan een pleeggezin. Het gaat juist vaak om tijdelijke opvang van kinderen die uit een moeilijke thuissituatie komen. Pleegzorg kan zelfs in deeltijd, wanneer er bijvoorbeeld behoefte is aan weekendopvang. Kortom, er zijn zoveel mogelijkheden om als pleegouder het verschil te maken in het leven van een kind.

 • Gemeente gaat eikenprocessierups intensiever bestrijden

  Afgelopen jaar veroorzaakte de eikenprocessierups veel overlast in de Achterhoek. Er waren driemaal zo veel rupsen als in 2018, waardoor overlast niet te voorkomen was. De verwachting is dat er in 2020 evenveel rupsen zullen zijn als in 2019. Daarom gaat de gemeente de rups volgend jaar intensiever bestrijden.

 • Jaap Blok gestart als vertrouwenspersoon voor inwoners

  Jaap Blok is gestart als vertrouwenspersoon voor Bronckhorst. Hij kan u adviseren en wegwijs maken in procedures als u niet tevreden bent over de gemeente. Bij hem kunt u terecht voor informatie nog voor u een formele klacht of bezwaar indient. Hij kan u adviseren en een indicatie geven of u terecht een klacht wilt indienen of niet.

 • Actie Amnesty: burgemeesters vragen aandacht voor schrijnende situaties van gevangenen

  Op 9 december 2019, in het kader van de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, was burgemeester Besselink één van de vele burgemeesters en honderdduizenden andere mensen die een brief schreef aan de machthebbers van landen waar inwoners onderdrukt worden. Om de getroffenen kracht te geven en aandacht te vragen voor hun schrijnende situaties. Dit jaar staan jonge mensen centraal in deze jaarlijkse actie van Amnesty International.

 • Werkcarrousel Bronckhorst feestelijk geopend

  De gemeente gaat intensief samenwerken met ondernemers en het Graafschap College om meer inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt aan regulier werk te helpen. Hiervoor is onder meer een nieuw leerwerkcentrum opgericht in het voormalige pand van Polyketting op het Industriepark Zelhem. Dit kreeg de naam Werkcarrousel Bronckhorst en is op 6 december 2019 op feestelijke wijze officieel geopend door wethouder Willem Buunk van economische zaken en Eddy Gelhever van Meesterwerk Werkprojecten.

 • Ondernemersfondsen dragen bij aan leefbaarheid kernen

  Sinds enkele jaren heffen we reclamebelasting voor de kernen Hengelo, Vorden en Zelhem, waarvan de opbrengst in drie ondernemersfondsen vloeit. Dit is een samenwerking tussen gemeente en ondernemers in de dorpen die zorgt voor een stabiele geldstroom waaruit de ondernemersverenigingen activiteiten en investeringen financieren. De acties verbeteren het ondernemersklimaat en de concurrentiepositie in de winkelgebieden van de kernen.

 • WhatsAppen met de gemeente

  Berichtenplatform WhatsApp verandert haar servicevoorwaarden. Hierdoor moeten overheden, en dus ook onze gemeente, hun WhatsApp verkeer tijdelijk op een iets andere manier afhandelen. Wij doen hiervoor een technische aanpassing, waardoor u er als klant zo min mogelijk van merkt. Wij blijven dus gewoon bereikbaar via ons WhatsApp nummer (06) 82 65 43 45.

 • Openingstijden rond Kerst en Oud & nieuw

  Tijdens de komende feestdagen hanteren de Sociale teams en het gemeentehuis andere openingstijden dan normaal. Natuurlijk kunt u deze dagen wel online veel zaken regelen.

 • 30 dagen geen alcohol: doe ook mee!

  Drinkt u weleens alcohol? En bent u benieuwd wat er gebeurt als u daar even mee stopt? Doe dan op 1 januari 2020 mee aan IkPas. Veel mensen drinken alcohol. Op feestjes, na het sporten, tijdens het eten, na het werk of voor het slapen gaan. Misschien vindt u het gezellig, drinkt u omdat u stress hebt of omdat u zich eenzaam voelt. Alcohol drinken is voor veel mensen een gewoonte geworden, waar ze niet meer zo vaak bij stilstaan.

 • Gemeente op instagram - Volgt u ons al?

  Sociale media, we zitten er bijna allemaal op. Volgt u onze accounts op Facebook of Twitter, waarin we allerhande nieuws delen van de gemeente? We hebben ook een account op instagram. Hebt u die al gezien?

 • Komt u ook naar de nieuwjaarsreceptie op 8 januari?

  Het gemeentebestuur nodigt u van harte uit voor de nieuwjaarsreceptie op 8 januari 2020 om 20.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in het gemeentehuis aan de Elderinkweg 2 in Hengelo. Alle inwoners, instellingen, verenigingen en bedrijven zijn van harte welkom. Een prima gelegenheid om in ongedwongen sfeer onder het genot van een hapje en een drankje elkaar het beste voor het nieuwe jaar toe te wensen. Het wordt een bijzondere avond, waarop de burgemeester kort terugblikt op 15 jaar Bronckhorst, de vrijwilliger van het jaar bekend wordt gemaakt en alle kampioenen van 2019 uit de gemeente worden gehuldigd. Zet de datum vast in uw agenda! Wij begroeten u graag de 8de!

 • De raad vergadert op 18 december

  Foto van de raad in vergadering

  Op 18 december 2019 vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis. LET OP: De vergaderavond is een woensdagavond i.v.m. de kerstperiode. De openbare vergadering begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

 • Politiek ver van uw bed? Wij nodigen u uit als speciale gast van de raad!

  Weet u wat een raadslid doet? En waar de gemeenteraad besluiten over neemt? Als inwoner van Bronckhorst heeft u best vaak direct of indirect te maken met besluiten die de gemeenteraad neemt zonder dat u zich dat misschien direct realiseert. Denk aan subsidies voor (sport)verenigingen, onderhoud van wegen en bermen, een speeltuin in uw dorp, ondersteuningsmogelijkheden omdat u ouder en minder mobiel wordt, etc.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Zelhem vanaf 10 t/m 13 december onderstaande wegen af.

  • Aaltenseweg, tussen Baaksekampweg / Bielemansdijk
  • Meeneweg, tussen Bielemansdijk / Wolversveenweg
 • Bronckhorster ‘parels’ grijpen naast Henk Aalderinkprijs 2019

  De Henk Aalderink-prijs is dit jaar toegekend aan het jaarlijkse evenement Kunstroute Open Stal in Oldeberkoop. De winnaar krijgt 2.500 euro en mag zichzelf een jaar lang de mooiste Parel van het Platteland noemen. De jury koos uit de inzendingen bovendien 20 parels die door de P10 opgenomen in een routekaart en het boekje ‘Parels van het Platteland. De drie Bronckhorster inzendingen vielen weliswaar niet in de prijzen, maar worden wel in het boekje opgenomen.

 • Doet iedereen mee? Wij doen onderzoek. Geef uw mening!

  Wij willen graag dat Bronckhorst een inclusieve gemeente is. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Bijvoorbeeld het volgen van onderwijs, werken, wonen, reizen en sporten. Ook betekent het dat iedereen geaccepteerd wordt en niemand om welke reden dan ook wordt buitengesloten. Bijvoorbeeld vanwege afkomst, seksuele geaardheid of een lagere scholing.

 • Nieuwe manier van inzamelen

  Op 1 januari 2020 verandert de afvalinzameling en gelden nieuwe tarieven. U heeft hierover een informatiebrief ontvangen van Circulus-Berkel. Op www.inzamelingbronckhorst.nl vindt u ook alle informatie. De aanleiding voor de aanpassingen zijn de dalende opbrengsten - onder meer omdat er minder restafval ingezameld wordt - en hogere kosten voor verwerking van afval en grondstoffen. Daarom hebben we samen met inwoners een nieuw plan gemaakt voor de inzameling van het huishoudelijk afval. Het doel? Afval goed blijven scheiden en kosten in de hand houden. Hieronder zetten we nog enkele veel gestelde vragen en antwoorden op een rij.

 • Gewijzigd tijdstip spreekuur gebiedsambtenaren Hengelo e.o.

  LET OP: Op 10 december 2019 is het maandelijkse spreekuur van de gebiedsambtenaren voor Hengelo e.o. eenmalig op een gewijzigd tijdstip. Het spreekuur is die dag van 14.00 tot 15.30 uur in plaats van om 16.30 uur. Graag tot dan in Ons Huis!

 • Let op! Bestemmingsplannen met diverse aanpassingen vanaf 5 december ter inzage

  Vanaf 5 december liggen er twee veegplannen (gedurende 6 weken) ter inzage. In een zogenaamd veegplan worden meerdere aanpassingen in een bestemmingsplan gelijktijdig beoordeeld en aan de raad voorgelegd. Dit bespaart zowel de indiener als de gemeente tijd en geld.

 • Vergunning voor vestiging derde supermarkt in Vorden verleend

  De gemeente heeft een omgevingsvergunning verleend voor het vestigen van een Coop supermarkt op de locatie Zutphenseweg 24A t/m 26A in Vorden. Het pand waar nu voor een deel een baliefunctie van een bank, een apotheek en een makelaar zijn gevestigd, staat grotendeels leeg. Deze leegstand wordt nu ingevuld met een supermarkt.

 • Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv)

  Heeft u een varkenshouderij in het concentratiegebied Zuid of Oost (Bronckhorst valt binnen het gebied Oost) en veroorzaakt uw bedrijf geuroverlast? Dan kunt u subsidie aanvragen als u stopt met uw bedrijf of een locatie van uw bedrijf. Door minder varkenshouderijlocaties moet de geuroverlast in veedichte gebieden minder worden. U kunt deze subsidie vanaf 25 november 2019 aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uw aanvraag moet op 15 januari 2020 bij de RVO binnen zijn.

 • Verslag raadsvergadering 28 november

  Op 28 november 2019 vergaderde de raad. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • De raadscommissie vergadert op 12 december

  De gemeenteraad in vergadering

  Op 12 december 2019 vergadert de raadscommissie. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom bij deze openbare vergadering.

 • Verloopt uw rijbewijs bijna? Vul op tijd een gezondheidsverklaring in!

  Het is op dit moment erg druk bij het CBR en daarom zijn de wachttijden opgelopen. Daarom is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient.

 • Raad vergadert op 7 november over begroting 2020

  Foto van de raad in vergadering

  Op 7 november 2019 vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis over de begroting 2020. De openbare vergadering begint om 17.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

 • N330 tussen Halle en Varsseveld op 30 en 31 oktober afgesloten

  De Provincie Gelderland sluit op donderdag 31 oktober en vrijdag 1 november de N330 tussen Halle en Varsseveld af voor werkzaamheden. Het verkeer wordt omgeleid via Westendorp. Voor meer info kunt u terecht bij de Provincie, telefoon (026) 359 99 99. Lees verder voor een gedetailleerde kaart. 

 • P10 wil heffingskorting sociale woningbouw voor heel Nederland

  Logo P10

  Marianne Besselink pleit namens de P10-gemeenten in een brief aan de Tweede Kamer voor een heffingskorting voor woningcorporaties op nieuwbouwwoningen. Het kabinet stelde onlangs voor om een dergelijke heffingskorting van € 25.000,- per betaalbare sociale huurwoning in te voeren in de tien woningmarktregio’s met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde. Hierdoor zouden onder andere de P10-gemeenten buiten de boot vallen en ‘dit komt de leefbaarheid op het platteland niet ten goede’, aldus Besselink. Daarom zou deze verhuurderheffing voor heel Nederland moeten gelden. Lees verder voor de brief aan de Tweede Kamer.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Zelhem vanaf 28 oktober t/m 1 november 2019 onderstaande wegen af.

  • Prinses Margrietstraat, tussen Prinses Beatrixstraat / Doetinchemseweg
  • Prinses Irenestraat, tussen Doetinchemseweg / Dr. Grashuisstraat
 • Regeling Delta loopt af, gemeente neemt uitvoering Wsw over

  De gemeente Bronckhorst voert vanaf 1 januari 2020 de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) zelf uit. Vanaf eind 2019 nemen we de begeleiding van de Wsw-medewerkers die onder deze wet vallen al over van werkbedrijf Delta Werkt, dat na dit jaar ophoudt te bestaan.

 • Bestrijding eikenprocessierups Bronckhorst

  De explosieve groei van het aantal nesten van de eikenprocessierups is landelijk volop in het nieuws. Bijna overal kampt men met een capaciteitstekort om de nesten te bestrijden, zo ook gemeente Bronckhorst.

Archief