Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen. Vragen over coronamaatregelen? Op de pagina bronckhorst.nl/corona vindt u alle informatie en eventuele regelingen.

 • Plak Ja sticker als je reclamefolders wilt ontvangen

  Wil je vanaf 1 januari nog folders ontvangen in de brievenbus? Dan heb je een Ja-sticker nodig op de brievenbus. Op deze manier komen reclamefolders alleen bij mensen in de bus die dat willen en gaan we onnodige papierverspilling tegen. Als je geen sticker plakt, ontvang je straks geen reclamedrukwerk meer, maar huis-aan-huis-krant en lokale nieuwsbron Contact blijf je wel gewoon in de bus krijgen.

 • Actie: meer hagen rondom Steenderen

  De vereniging Het Steenders Landschap (HSL) start deze winter samen met de gemeente Bronckhorst een project om meer hagen in ons landschap rondom Steenderen aangeplant te krijgen. De voorbije decennia zijn er veel heggen en hagen verdwenen uit het landschap. Wij willen daar verandering in brengen en zoeken grondeigenaren die deze winter zelf een haag willen aanplanten. Doe je mee?

 • Probeer onze vernieuwde website

  Wij zetten onze website over naar een nieuw systeem. Eind van dit jaar gaat de vernieuwde website live. Met de vernieuwing en verbetering van de website zetten wij een belangrijke stap in onze digitale dienstverlening. Zo is er straks een verbeterde zoekmachine en een site die geoptimaliseerd is voor smartphone en tablet. Als inwoner kun je alvast meekijken. Deel je mening met ons!

 • Special - Programmaplan 2023-2026

  In de huis-aan-huis krant Contact kunt u deze week een special over het programmaplan 2023-2026 lezen. Een PDF van de special vindt u onderaan dit bericht.

 • Spullen voor de jonge asielzoekers De Betteld

  De jonge asielzoekers zijn gearriveerd op De Betteld in Zelhem. Zij verblijven deze winter in de groepsaccommodatie op het terrein en zijn inmiddels een beetje gesetteld. Gebleken is dat bepaalde spullen nog nodig zijn. Als je deze over hebt dan houden wij ons aanbevolen. Het gaat vooral om passende winterkleding en schoenen. De COA-medewerkers op De Betteld hebben een inventarisatie gemaakt van wat de jongeren (14 tot 18 jaar) goed kunnen gebruiken.

 • Informatiemiddag energie besparen Linde

  Energiecoöperatie Vorden helpt samen met de gemeente en Agem energieloket inwoners van buurtschap Linde met het besparen van energie en het verduurzamen van hun woning. Op 17 december is van 13.00 – 16.30 uur een informatiemiddag over energie besparen in de Lindesche Molen.

 • Gratis coronatests voor inwoners met laag inkomen

  Corona is nog niet weg. Gelukkig zijn wij wel beter tegen het virus beschermd door vaccinaties, booster- en herhaalprikken en de opgebouwde immuniteit. Maar we moeten blijven opletten om elkaar niet besmetten. Zelf een test doen blijft verstandig als jij je niet fit voelt.

 • De raadscommissie vergadert op 15 december 2022

  Foto van een vergadering inde raadzaal

  De raadscommissie vergadert op 15 december 2022 vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis. De vergadering is openbaar en je bent van harte welkom om deze bij te wonen. De commissievergadering is ter voorbereiding op de raadsvergadering van 21 december 2022.

 • Wie wordt vrijwilliger van het jaar 2022?

  Vrijwilligerswerk is van groot belang voor veel mensen in Bronckhorst. Mensen die klaar staan voor een ander zijn onmisbaar! Kent u iemand die daarin echt het verschil maakt? Die het verdient het om eens in het zonnetje te worden gezet? Meld hem, haar of een hele groep dan aan als vrijwilliger van het jaar 2022! De bekendmaking van de vrijwilliger van het jaar is tijdens de nieuwjaarsreceptie op 11 januari 2023.

 • Wij zoeken kampioenen!

  Ook huldigen we onze sportkampioenen tijdens de nieuwjaarsreceptie op 11 januari 2023. Sporters die dit jaar een kampioenschap haalden, zetten we dan graag in het zonnetje. De huldiging van de kampioenen is een blijk van waardering van de gemeente aan haar inwoners voor hun bijzondere prestatie. Om geen kampioenen over te slaan, vragen we jouw medewerking!

 • Nieuwe website denkvooruit.nl

  Wie zich zorgen maakt over onverwachte gebeurtenissen of crisis kan zich alvast voorbereiden. Dat is makkelijker dan je denkt. Op www.denkvooruit.nl vind je handige info en tips op een rij over verschillende (nood) situaties en risico’s. Zoals geen stroom, aanslag, drinkwaterproblemen, hoge prijzen, extreem weer. Ook staat er hoe je een goed noodpakket voorbereid. Neem een kijkje.

 • Digitale informatieavond Woningbouwlocatie Zelhem Het Loo

  Op 14 december van 19.00 – 20.00 uur organiseren wij een algemene digitale informatiebijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is woningbouwplan Zelhem Het Loo. Tijdens de bijeenkomst vertellen we welke stappen er de afgelopen maanden zijn gezet, hoe de ruimtelijke visie wordt opgesteld en geven we een doorkijk in de planning. 

 • Informatie bij een noodsituatie?

  NL-Alert waarschuwt en informeert je bij noodsituaties. Wil je NL-Alert ontvangen? Zorg dan dat je mobiele telefoon opgeladen is en aanstaat. Want om NL-Alert te ontvangen moet je mobiel aanstaan. Staat je mobiele telefoon uit, dan mis je het NL-Alert. En weet je dus niet van een noodsituatie in jouw buurt.

 • Voortzetting gemeentelijke opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen

  In onze gemeente vangen we ruim 160 Oekraïense vluchtelingen op. Zowel bij particulieren (bijna 60) als bij gemeentelijke opvanglocaties (ruim 100). Voor de gemeentelijke locaties hebben we contracten afgesloten met de eigenaren. 

 • Gezocht! Fietsen voor jonge asielzoekers op De Betteld

  De jonge asielzoekers op De Betteld in Zelhem zijn gearriveerd. Zij verblijven deze winter net zoals vorig jaar in de groepsaccommodatie op het terrein. Er zijn daar enkele fietsen voor hen beschikbaar, maar er is behoefte aan meer fietsen. Mocht je een fiets hebben die je niet meer gebruikt, dan waarderen wij het zeer als je deze beschikbaar wilt stellen voor de groep jongeren op De Betteld. Zij zullen heel blij zijn met je gebaar en de fietsen goed gebruiken. 

 • Echtpaar Schieman uit Hengelo geridderd

  Op 27 november kregen mevrouw Monique Schieman (73 jaar) en de heer Art Schieman (76 jaar) uit Hengelo (Gld) een koninklijke onderscheiding (beiden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) uit handen van burgemeester Marianne Besselink. Dit gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst voor vrijwilligers vanwege het 25-jarig bestaan van stichting L‘Accolade in Zeist.

 • Officiële besluiten maken we digitaal bekend

  De gemeente neemt jaarlijks vele besluiten over zaken die gevolgen kunnen hebben voor uw buurt. Over een nieuw bestemmingsplan bijvoorbeeld of een vergunning voor een evenement, een verbouwing of het kappen van een boom. Ook nieuwe en aangepaste verordeningen vallen onder deze besluiten. In een verordening, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening, staan regels waaraan inwoners en bedrijven in Bronckhorst zich horen te houden.

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht.

 • Formulierenhulp Bronckhorst helpt graag!

  Vindt u het lezen en begrijpen van belangrijke formulieren ingewikkeld? Ga dan langs Formulierenhulp Bronckhorst. Dat is een groep geduldige vrijwilligers die samen met u vragen doorneemt.

 • Groep 8 aan de macht - Spelletjesmiddag voor kinderen in armoede zijn winnende voorstellen

  Op 23 november bezochten ruim 200 leerlingen van 10 basisscholen in Bronckhorst het gemeentehuis. Dit deden zij in het teken van ‘Groep 8 aan de macht’, dat door de gemeenteraad werd georganiseerd. Onder leiding van burgemeester Marianne Besselink grepen zij de macht tijdens twee kinderraadsvergaderingen. Vanuit hun standpunt presenteerden zij voor even een eigen politieke partij. 

 • Bronckhorst doet mee aan Orange the World

  Wij zijn medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluiten ons aan bij de internationale campagne Orange the World. Dit is een wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Op 25 november hees burgemeester Besselink daarom de oranje vlag bij het gemeentehuis. 

 • In financiële nood door de hoge energiekosten? Klop bij ons aan!

  Door de forse stijging van energiekosten komen steeds meer ondernemers financieel in de knel. Het Rijk treft maatregelen voor het mkb om de forse stijging van de energierekening deels te compenseren. 

 • Militaire oefening in de regio

  Van 5 t/m 9 december trainen militairen in een groot deel van het oosten van het land. Zij kunnen ook in en rond Bronckhorst komen. Het gaat om een oefening waarbij de militairen zich te voet verplaatsen en op sommige plekken het water oversteken. Ze gebruiken ook enkele militaire voertuigen. De militairen maken geen gebruik van munitie. De oefening wordt overdag of bij schemering gehouden. 

 • Verwarm je huis veilig en gezond

  De kosten van gas en elektriciteit zijn de laatste maanden flink gestegen. Hierdoor wordt in huishoudens druk gezocht naar andere, goedkopere manieren om het huis te verwarmen. Dat is begrijpelijk. Maar er kleven ook risico's aan. Hoe er ook gestookt wordt, zet (brand)veiligheid in huis en je eigen gezondheid op één!

 • Plannen voor wonen, werk, natuur, sport en recreatie

  Vanaf 24 november liggen er twee veegplannen (gedurende 6 weken) in ontwerp ter inzage. In een ‘veegplan’ worden meerdere aanpassingen in een bestemmingsplan gelijktijdig beoordeeld, in procedure gebracht en tenslotte aan de gemeenteraad voorgelegd. Via www.overheid.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl kun je de aanpassingen per locatie zien. In april 2023 neemt de gemeenteraad een besluit over de veegplannen. Het gaat om:

 • Mantelzorgwaardering 2022

  Waardeer uw mantelzorger met 100 euro van de gemeente. Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en beseft dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners.

 • Onderzoek naar in beslag genomen Joods vastgoed

  De afgelopen periode hebben de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Oost Gelre samen afspraken gemaakt om een onafhankelijk onderzoek naar in beslag genomen Joods vastgoed uit te laten voeren. De focus van het onderzoek ligt op de rol van de gemeenten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bij de onteigening van Joodse panden en de afhandeling van deze kwestie na afloop van de oorlog.

Archief