Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen.

 • Aantal aangescherpte maatregelen

  In de persconferentie van 6 augustus 2020 meldde premier Rutte dat de stijging van de besmettingen tot gevolg heeft dat een aantal maatregelen is verscherpt. We hebben het voor u samengevat op de pagina Informatie over het coronavirus

 • Provinciale subsidieregeling COVID-19 voor cultuur, erfgoed, recreatie en toerisme

  De provincie Gelderland heeft een COVID-19 subsidieregeling in het leven geroepen voor ondernemers en organisaties op het gebied van cultuur, erfgoed, recreatie en toerisme. In Gelderland gevestigde ondernemingen in de sectoren horeca, dagrecreatie, evenementenbranche en verblijfsrecreatie kunnen de subsidie aanvragen. Vraag het snel aan, aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Lees er meer over op de pagina Informatie over het coronavirus/Ondernemers.

 • Advertentieverkoop nieuwe gemeentegids

  De gemeente komt dit najaar met een nieuwe gemeentegids. Dat doen we in samenwerking met FMR producties. De gids wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties van lokale en regionale ondernemers en organisaties, die hiervoor benaderd kunnen worden door FMR of zelf contact opnemen met FMR. Let op: ook andere uitgevers benaderen bedrijven voor adverteren in een gemeentegids.

 • Zuinig met water tips

  Het is zonnig en warm en juist dan belangrijk om zuinig om te gaan met ons drinkwater. Waterbedrijf Vitens heeft een aantal tips op een rij gezet.

 • Klachten? Laat u testen!

  Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Deze kunnen mogelijk duiden op het coronavirus. Laat u zich dan alstublieft zo snel mogelijk testen! Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Dat is belangrijk. Voor een gratis coronatest kunt u bellen met het landelijke nummer (0800) 12 02 van de GGD. Zij nemen de test af. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

 • Hoe gaat u om met de warmte?

  Het is al dagen erg warm en de hitte houdt nog aan. In Nederland is daarom een zogenaamd Hitteplan actief. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor onder andere ouderen en chronisch zieken. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte, omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen.

 • Hé! Doe je mee? Zomeractiviteiten voor Bronckhorster jeugd

  Ook dit jaar zijn er weer allerlei zomeractiviteiten voor jou in onze gemeente. Het programma zit boordevol activiteiten op het gebied van sport, kunst, muziek en cultuur. Voetbal, tennis, dans, bootcamp, huttenbouwen, etc. Elke week zijn er meerdere activiteiten om uit te kiezen. Genoeg te doen in Bronckhorst dus! Je hoeft je niet te vervelen.

 • Ondernemers en inwoners: doe mee aan de Op Morgen Energiebox

  Na de zomervakantie krijgt Bronckhorst een extra impuls om energie te besparen. We geven maar liefst 7.000 gratis Op Morgen energieboxen weg. En dat doen we graag samen met ondernemers en inwoners van Bronckhorst!

 • Naleven basiscoronaregels blijft nodig!

  Het aantal besmettingen in Nederland stijgt. Voor ons aller gezondheid is het nog steeds essentieel dat we ons aan de basisregels houden.

 • Wat mag wel en wat niet als het gaat om groepen en feestjes?

  Mag ik een feestje geven thuis? Welke voorwaarden gelden dan? We geven antwoord (vanuit de noodverordening van de veiligheidsregio waar Bronckhorst onder valt) op een aantal veelgestelde vragen rondom groepen en feestjes en de belangrijke 1,5m afstandsregel! Lees het artikel op onze coronapagina.

 • Penningmeester van een vereniging, Dbo of welzijnsorganisatie?

  Het aanvraagformulier voor de waarderingssubsidie 2021 en de participatiesubsidie staan vanaf nu weer op de pagina subsidies Dbo's, welzijn en sport. U kunt, namens uw muziekvereniging, sportclub, oranjevereniging, jongerenvereniging of gehandicaptensportvereniging bij ons een subsidieverzoek indienen voor uw (jeugd)leden. Ook de welzijnsorganisaties die jaarlijks een participatiesubsidie ontvangen voor de activiteiten die zij organiseren voor inwoners die (tijdelijk) minder  kunnen deelnemen in de samenleving kunnen vanaf nu weer een subsidieverzoek indienen. Hou onze website in de gaten en vraag de subsidie voor 1 oktober 2020 aan!

 • Waardeer uw mantelzorger met 100 euro van de gemeente

  Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en beseft dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners. Als dank voor hun inzet, kunnen mantelzorgers in Bronckhorst (net als voorgaande jaren) 100 euro ontvangen van de gemeente. Een bedrag dat hij/zij naar eigen inzicht kan besteden. Aanmelden kan vanaf nu weer.

 • Laag inkomen? Vraag het kindpakket aan

  Het nieuwe schooljaar start al weer over een paar weken. Dat betekent vaak extra uitgaven voor kinderen. Vooral als een kind start op het voortgezet onderwijs. Het is belangrijk dat kinderen hun schoolspullen op orde hebben, maar ook gewoon kunnen sporten, meedoen een verjaardag vieren of een dagje weg kunnen. Ook als er thuis weinig geld is. Lukt dit niet, dan springt de gemeente bij. Ouders die het financieel moeilijk hebben, kunnen een kindpakket aanvragen.

 • Een toffe zomer zonder coronarisico

  Je bent jong en geniet van de zomer. Misschien ga je op vakantie of ga je niet weg en zoek je leuke activiteiten in de buurt om te doen. In Bronckhorst zien we dat jong en oud zich over het algemeen goed aan de ‘1,5m en vermijd drukte’-regels houden en dit ook belangrijk vinden. Top! Je wilt natuurlijk geen corona oplopen, laat staan iemand besmetten omdat je je ondanks (milde) klachten niet hebt laten testen. Als je gezellig met elkaar bent en een biertje drinkt is het lastiger de regels na te leven. Toch is dat heel belangrijk. Bedenk als je met elkaar afspreekt hoe je slimmer kunt chillen. Zeker weten dat dat voor de gezelligheid niks uitmaakt. Kijk eens op www.slimmerchillen.nl voor tips en inspiratie!

 • Tips om natuurbranden te voorkomen

  In droge periodes kan een beginnende natuurbrand zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. De meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Daarom is uw gedrag of dat van de bewoners in uw instelling of gasten op uw camping belangrijk in het voorkomen en beperken van een natuurbrand. De veiligheidsregio heeft een aantal flyers met handige tips ontwikkeld om een natuurbrand te voorkomen en hoe u zichzelf en anderen kunt redden bij een natuurbrand.

 • Dienstverlening gemeente in coronatijd

  Alle informatie over de maatregelen die in Nederland gelden vanwege het coronavirus. vindt u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en onze coronapagina. Via onze website en sociale mediakanalen houden wij u steeds op de hoogte van het laatste nieuws en hoe wij hier als gemeente mee om gaan. U bent van harte uitgenodigd om deze kanalen te volgen. Hieronder vindt u de afspraken over hoe wij u in deze periode zo goed mogelijk van dienst proberen te zijn.

 • Nieuw afvalbeleid: uitgebreide service blijft, vastrecht gaat omhoog

  Op 14 juli 2020 stemden b en w in met een nieuw afval- en grondstoffenplan. In het nieuwe plan blijft het huidige servicepakket vrijwel gelijk. Hiermee kunnen inwoners hun afval gescheiden aan blijven bieden, zodat het gerecycled kan worden tot nieuwe grondstoffen en producten. Belangrijk voor een duurzame toekomst, waarin we zuinig moeten zijn op grondstoffen. Uitgangspunt van het plan is ook een kostendekkende afvalstoffenheffing. De kosten voor afvalverwerking in Bronckhorst zijn gemiddeld maar de inkomsten te laag, waardoor er jaarlijks een tekort is. Door de kosten voornamelijk te dekken uit een verhoogd vastrecht (met 85 euro) voor ieder huishouden verwachten b en w in 2021 de kosten te kunnen betalen uit de heffing.

 • Dienstverlening gemeente vanwege coronavirus

  In Nederland zijn veel maatregelen van kracht vanwege het coronavirus. U vindt ze op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en op onze eigen pagina 'Informatie over het coronavirus'. Wij volgen de richtlijnen van de rijksoverheid. Hieronder ziet u welke acties wij onder andere nemen voor wat betreft onze dienstverlening en activiteiten waar we aan werken. 

 • Hijs 27 juni 2020 de vlag op Veteranendag

  Hijst u aanstaande zaterdag de Nederlands vlag voor onze veteranen? Op 27 juni is het Nederlandse Veteranendag. Het jaarlijkse moment om een eerbetoon te brengen aan de 100.000 Nederlandse veteranen. Dit jaar kunnen de meeste geplande activiteiten rondom deze dag helaas niet doorgaan vanwege corona. Daarom vragen we u om op 27 juni de vlag te hijsen en zo te laten zien dat u onze veteranen waardeert. Doen!

 • Informatie over het coronavirus

  Op de pagina 'Informatie over het coronavirus' vindt u alle (landelijke) maatregelen op een rij. Ook vindt u hier informatie en regelingen voor ondernemers en verenigingen of leest u wat u zelf kunt doen of beter kunt laten.

 • Wij werken op afspraak

  Gemeente Bronckhorst werkt op afspraak. Vooral nu met coronavirus willen we u en ons hier aan houden. Wij zijn alle werkdagen geopend. Ga naar www.bronckhorst.nl/afspraak. Volg de stappen. Bij de afspraak vindt u ook een lijstje met zaken die u nodig hebt voor de afspraak. Handig! Zo komt u goed voorbereid aan de balie. Geen internet? Bel dan (0575) 75 02 50. Dan maken wij in overleg met u een afspraak. Informatie over het coronavirus en onze dienstverlening vindt u op de pagina 'coronavirus'.

 • Energiecoaches gezocht!

  Vindt u het leuk om tips te geven voor een beter milieu én voor een lagere energierekening voor bewoners van huur- en koopwoningen in de Achterhoek? Hebt u ervaring met energie besparen in uw eigen woning? En hebt u wat tijd en energie als vrijwilliger over? Dan is Agem op zoek naar u!

Archief