Nieuws

Bent u op zoek naar de bekendmakingen zoals van vergunningen en bestemmingsplannen, kijk dan op onze pagina bekendmakingen. Vragen over coronamaatregelen? Op de pagina bronckhorst.nl/corona vindt u alle informatie en eventuele regelingen.

 • Bermen bij natuurgebieden met spoed gemaaid vanwege risico op natuurbrand

  natuurbrand

  Gemeenten zijn door de veiligheidsregio verzocht gemeentelijke bermen bij natuurgebieden met spoed te maaien vanwege natuurbrandrisico's. In Bronckhorst zijn we vandaag begonnen met maaien bij urgente plekken. Dit is uiterlijk maandag afgerond. Het gaat om verschillende bermen bij ’t Zand in Hengelo/Zelhem en Hackfort en Het Grote Veld in Vorden.

 • Ook in Vorden ondersteuning bij Nederlandse taal

  Voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het Nederlands komt naast het taalcafé in Hengelo voor Oekraïense vluchtelingen, ook een taalcafé en taalcoaching voor anderstaligen (het maakt niet uit uit welk land u komt) in Vorden. Stichting Welzijn Vorden organiseert dit.

 • B en w vragen u mee te denken over collegeprogramma

  Het is u vast niet ontgaan. Het nieuwe college van b en w is gestart. GBB, CDA en PvdA vormen het gemeentebestuur en hebben al een coalitieakkoord opgesteld. Dit is een belangrijk document met afspraken en uitgangspunten voor ons beleid in de komende vier jaar. Dit akkoord op hoofdlijnen moeten we nog verfijnen tot een collegeprogramma. Daar willen b en w inwoners, ondernemers, verenigingen, (belangen)organisaties graag bij betrekken via vijf gebiedsgesprekken.

 • Agem helpt bij hoge energieprijzen

  De prijzen van energie worden steeds hoger. Gas gaat door de €3,- (vorig jaar € 0,70) en stroom € 0,60 (vorig jaar € 0,25). Dat betekent dat een gemiddeld gezin zo’n € 5.000,- per jaar meer betaalt! Veel mensen willen wel maatregelen nemen om die kosten omlaag te brengen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Hebt u dat ook? Neem dan contact op met Agem energieloket.

 • Onderhoud poelen voor behoud van leven en biodiversiteit

  Na de zomervakantie starten we met het onderhoud aan twee eigen poelen. Door deze onderhoudsbeurt blijven de poelen open. Dat is vooral van belang voor planten en diersoorten die afhankelijk zijn van ‘open’ water en van direct zonlicht. Daarom halen we overtollige beplanting weg en brengen we de bodem op de juiste diepte. Door het onderhoud aan de poelen komen planten en dieren die daar thuishoren weer volop tot ontwikkeling

 • Volgt u ons al op sociale media?

  Afbeelding met de logo's van Facebook, Twitter en Instagram

  Wist u dat de gemeente ook op verschillende sociale media platforms te vinden is? Naast de gemeentepagina´s in Contact en onze website posten wij allerhande nieuws en activiteiten op Instagram, Twitter en Facebook. Op Instagram delen we meer over wie er vanuit het gemeentehuis voor u aan de slag zijn en waar zij zich mee bezig houden tijdens hun werkweek. Volg ons ook eens op het sociale platform waar u actief bent. En als u vragen heeft, dan kunt u ze ook op Twitter, Facebook of Instagram kwijt.

 • Moeite om de sport- of muziekclub voor uw kind te betalen?

  Wil uw kind graag meedoen aan sport en/of culturele activiteiten, maar kan dat (eigenlijk) niet, omdat u de kosten niet kunt opbrengen? Wist u dat het Jeugdfonds sport en cultuur uitkomst kan bieden, zodat uw kind kan blijven genieten van voetbal, zwemmen of muziekles?

 • Steeds meer WhatsApp-buurtpreventiegroepen

  Met WhatsApp-buurtpreventiegroepen maken buurtbewoners gebruik van een WhatsApp groep op hun telefoon, om verdachte situaties in hun wijk met elkaar te kunnen delen. Zo’n burgerinitiatief is een moderne vorm van buurtpreventie. Het doel van zo’n WhatsAppgroep met de buurt is het zorgen voor meer ogen en oren in de buurt. Het biedt de mogelijkheid om verdachte omstandigheden, in de eigen woonomgeving, met elkaar te delen via berichtjes.

 • Gevonden en verloren voorwerpen?

  Bent u iets verloren of hebt u iets gevonden? Dan kunt u bij de gemeente terecht. Dus hebt u een fiets of tas gevonden, bent u een mobiele telefoon, portemonnee of kostbaar sieraad kwijtgeraakt? Doe hier uw melding of bel ons tijdens kantoortijden.

 • Formulierenhulp Bronckhorst helpt graag!

  Vindt u het lezen en begrijpen van belangrijke formulieren ingewikkeld? Ga dan langs Formulierenhulp Bronckhorst. Dat is een groep geduldige vrijwilligers die samen met u vragen doorneemt.

 • Thema-avond voor mantelzorgers

  Op 23 augustus 2022 organiseren wij in samenwerking met de Rabobank een thema-avond voor mantelzorgers uit onze gemeente. Tijdens deze avond vertellen wij u meer over financiële zaken, bankieren, fraude, bancaire- of notariële volmacht en wat er gebeurt bij overlijden. Natuurlijk is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

 • Keppelseweg Doetinchem vanaf 16 augustus in fases afgesloten

  De Keppelseweg is een van de belangrijke doorgaande wegen in Doetinchem. Na bijna 40 jaar vernieuwt de gemeente Doetinchem deze weg. Vanaf 16 augustus 2022 tot en met het einde van het jaar is de weg (deels) afgesloten. Het (vracht)verkeer wordt omgeleid. Bedrijven en winkels blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

 • Reizende tentoonstelling Achterhoek 1572 te zien in gemeente Bronckhorst

  De tentoonstelling Achterhoek 1572 is in augustus en september te zien in onze gemeente. Het jaar 1572 wordt gezien als de ‘geboorte van Nederland’ en het keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Dit jaar herdenken we nu, 450 jaar later. Ook in de Achterhoek is in alle gemeenten een tentoonstelling te zien, elk met een eigen invulling. Bronckhorst besteedt extra aandacht aan de bijzondere muntschat die onlangs is gevonden. Deze tentoonstelling is te zien in de maand augustus in Museum Smedekinck in Zelhem en in de maand september in galerie Art & Meet in Bronkhorst.

 • Voorgenomen verkeersbesluit: Barlhammerweg in Laag-Keppel

  De gemeente is van plan een verkeersbesluit te nemen voor de aanleg van een landbouwsluis op de Barlhammerweg. Dit is bedoeld om doorgaand (sluip)verkeer op de Barlhammerweg te voorkomen. Het voornemen ligt van 9 augustus t/m 20 september ter inzage op officielebekendmakingen.nl. Omdat het een voornemen is, kunt u geen bezwaar indienen. Wel kunt u een zienswijze indienen.

 • Militaire oefening in de regio

  Van 8 t/m 12 augustus trainen militairen in een groot deel van het oosten van het land. Zij kunnen ook in en rond Bronckhorst komen. Het gaat om een oefening waarbij helikopterbemanningen worden getraind. Dat betekent dat de militairen naast militaire voertuigen ook gebruikmaken van helikopters. Er wordt overdag en in de avonduren gevlogen, waarbij het kan zijn dat de helikopters laag overvliegen.

 • Jonge mantelzorger opgelet! Gaan jullie mee zwemmen in Vorden op 16 augustus?

  Op 16 augustus van 13.00 tot 16.00 uur hebben we weer een leuke activiteit gepland voor jou als jonge mantelzorger (tussen de 8 en 21 jaar). Het is zomer en wat is er dan fijner dan lekker te gaan zwemmen in een buitenbad. Ga je mee zwemmen, duiken en afkoelen in buitenbad In de Dennen in Vorden (Oude Zutphenseweg 7)? Leuk! Wij zorgen voor wat lekkers en drinken. Geef je snel op. Een vriendje of vriendinnetje meenemen mag. Het is gratis.

 • Voorkom problemen in de buurt met buurtbemiddeling

  Een goede buur is beter dan een verre vriend, maar... we wonen vaak dicht op elkaar. Daardoor kunnen ergernissen of ruzies ontstaan over pesterijen, roddels, overlast van kinderen of huisdieren, harde muziek, parkeerproblemen in de straat, rommel buitenshuis en geluids- of stankoverlast.

 • Mantelzorgwaardering 2022

  Waardeer uw mantelzorger met 100 euro van de gemeente. Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en beseft dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners.

 • Hoeveel ruimte hebben onze ondernemers nodig?

  Wij zijn een bedrijvige gemeente, nu en zeker ook in de toekomst. Uit onderzoek en rondvraag onder ondernemers in onze gemeente blijkt dat er behoefte is aan fysieke ruimte om te groeien. Om bedrijven verder uit te bereiden en te herstructureren. Daarnaast komt er mogelijke ruimte vrij door de herstructurering van de bestaande bedrijventerreinen, de herinvulling van vrijkomende agrarische bebouwing en de uitbereiding van bestaande bedrijventerreinen.

 • Onderzoek naar in beslag genomen Joods vastgoed

  De afgelopen periode hebben de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Oost Gelre samen afspraken gemaakt om een onafhankelijk onderzoek naar in beslag genomen Joods vastgoed uit te laten voeren. De focus van het onderzoek ligt op de rol van de gemeenten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bij de onteigening van Joodse panden en de afhandeling van deze kwestie na afloop van de oorlog.

Archief