Omgevingsvergunning
Voor bepaalde werkzaamheden hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen, slopen, een alarminstallatie plaatst of een boom wilt kappen.
Overleg in elk geval als u wilt gaan (ver)bouwen vooraf met de gemeente over uw plannen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan.
Van idee tot realisatie bij bouwen
De volgende stappen doorloopt u vanaf het eerste idee tot aan realisatie van uw plannen.
Stap 1) Bouwidee
Inventariseer eerst wat u wilt, bijvoorbeeld welke ruimten/bouwwerken heb ik nodig. U kunt zelf informatie verzamelen. Zo kunt u:
- op www.omgevingsloket.nl een vergunningcheck doen Online vergunningcheck via Omgevingsloket online(externe link)
- beoordelen of uw project past binnen het bestemmingsplan; de meeste plannen zijn digitaal te bekijken via www.ruimtelijkeplannen.nl(externe link). Heeft u na het raadplegen van ruimtelijkeplannen.nl nog een vraag? Dan kunt deze online aan ons stellen via het formulier 'Bouwplan en bestemmingsplan informatie'. Hiervoor is het nodig om met uw DigiD in te loggen.
Voor complexere projecten is het zeker aan te raden een deskundige in de arm te nemen zoals een architect, aannemer, adviesbureau, enz.
Stap 2) Overleg gemeente
Zodra u weet wat u exact wilt kunt u een afspraak maken bij de gemeente of het omgevingsloket bezoeken. Onderwerpen die behandeld worden tijdens het gesprek met de gemeente zijn onder andere:
- vergunningvrij bouwen
- bestemmingsplan
- welstandsregels
- technische regels (Bouwbesluit, -verordening)
- stikstofberekening
- andere omgevingsvergunningplichtige activiteiten (aanleggen, brandveilig gebruik, wijziging monument of milieu inrichting,
- slopen, lozen, maken inrit, kappen, maken handelsreclame, enz.)
- burenrecht (beplanting, gemeenschappelijke muren, uitzicht, enz.)
- aan te leveren gegevens (staan ook op het aanvraagformulier)
- procedures/tijdpad
- risico’s/kosten
- toezicht en handhaving
Stap 3) Concept aanvraag indienen
Als u voorafgaand aan het indienen van de aanvraag wilt weten of uw plan voldoet aan de redelijke eisen van de welstand of voldoet aan het bestemmingsplan kunt u direct online een concept aanvraag indienen. Stuurt u hierbij in elk geval mee een: situatietekening, plattegronden, gevels, foto’s en de te gebruiken kleuren / materialen. In overleg met de gemeente kunt u deze stap eventueel overslaan.
Stap 4) Aanvraag indienen
Via Omgevingsloket online kunt u vervolgens de omgevingsvergunning aanvragen. Gebruik hiervoor uw DigiD of als bedrijf eHerkenning.
Online vergunningaanvraag doen via Omgevingloket online(externe link)
Stap 5) Start- en gereedmelding bouw
Bij de start van de bouw en als u klaar bent met het bouwwerk, moet u dit melden bij de gemeente. Doe dit uiterlijk op de eerste werkdag nadat u klaar bent met de werkzaamheden. U kunt de start- en gereedmelding van de bouw direct online doorgeven via het formulier 'Melding start/gereed bouw'.
Kosten
De kosten voor een omgevingsvergunning verschillen per aanvraag, de bedragen kunt u bekijken in de tarieventabel van de legesverordening.
Hoe lang het duurt
Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de omgevingsvergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen. Als de gemeente niet binnen de termijn beslist, krijgt u de vergunning automatisch (van rechtswege). Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Voor uitgebreide aanvragen geldt een beslistermijn van 26 weken. Ook deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. Bij deze procedure krijgt u de vergunning niet van rechtswege. De gemeente maakt een ontwerpbesluit over uw aanvraag. Iedereen kan binnen 6 weken zijn of haar mening (zienswijze) hierover geven. Als u het niet eens bent met het ontwerpbesluit, geeft u in uw zienswijze aan waarom. U ontvangt vanzelf bericht of u de vergunning krijgt. Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, kunt u binnen 6 weken beroep indienen bij de rechtbank. Dit kan alleen als u ook een zienswijze over het ontwerpbesluit hebt ingediend.
Goed om te weten
Ontvangen aanvragen en verleende omgevingsvergunningen publiceren wij officieel op www.officielebekendmakingen.nl(externe link). Op onze gemeentepagina’s in huis-aan-huisblad Contact vindt u wekelijks een korte opsomming hiervan. De lopende procedures vindt u op het totaaloverzicht van onze digitale bekendmakingen(externe link).
Lokale regelgeving
- Beleidsregel intrekken bouwvergunning (ouder dan vier jaar)(externe link)
- Beleidsregels intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen(externe link)
- Beleidsregels voor het verlenen/weigeren van medewerking aan de (voorbereiding van) herziening van bestemmingsplanvoorschriften voor het plaatsen van GSM-, UMTS-, en LTE- antennedragers(externe link)