Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. U moet deze kunnen laten zien als daarom wordt gevraagd. Met een paspoort kunt u laten zien wie u bent (identificatie). Het is ook een officieel reisdocument. U kunt ermee reizen naar elk land in de wereld. Een paspoort is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn. Een paspoort is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18.

Paspoort aanvragen

U vraagt een nieuw paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Vraagt u ook een paspoort aan voor uw kind, neem uw kind dan mee en lees zeker ook de informatie onder 'Wat u nodig hebt'. Vanaf 18 jaar kan iedereen zelf een paspoort aanvragen, behalve als de aanvrager onder curatele staat. Bij het aanvragen laat u uw vingerafdrukken maken op een speciaal apparaat van de gemeente. Is uw paspoort verlopen? Dan levert u het in bij de gemeente.

Let op! De ingangsdatum van de nieuwe geldigheidsduur van uw reisdocument gaat in op de dag dat u het nieuwe reisdocument bij de gemeente aanvraagt.

Afspraak maken aanvragen paspoort

Toestemming reisdocument minderjarige

Voor het aanvragen van een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar en voor een (vreemdelingen-/en of vluchtelingen) paspoort voor een kind jonger dan 18 jaar, moeten gezaghebbenden toestemming geven. U kunt op drie manieren de toestemmingsverklaring regelen:

 1. Voor de afspraak kunt u digitaal een toestemmingsverklaring indienen. Hiervoor heeft u DigiD nodig.
 2. Bij de afspraak neemt u voor elk kind, een ingevuld formulier 'Toestemmingsverklaring reisdocumenten' mee. Hierbij zijn de originele, geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd nodig.
 3. De gezaghebbende(n) moeten meekomen. Dan wordt ter plekke het toestemmingsformulier ingevuld. Hierbij zijn de originele, geldige identiteitsbewijzen nodig.

Paspoort ophalen / Spoedaanvraag

Meestal kunt u uw paspoort ná 1 week ophalen. Dit moet u persoonlijk doen, binnen 3 maanden na uw aanvraag, daarna vervalt uw paspoort. Heeft u het paspoort eerder nodig dan kunt u een spoedaanvraag doen. U kunt het paspoort dan meestal de volgende werkdag na 09.30 uur ophalen. U dient het nieuwe paspoort dan wel vóór 14.00 uur te hebben aangevraagd.

Hebt u uw oude (verlopen) paspoort of identiteitskaart niet meer? De gemeente doet dan onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw identiteitskaart krijgt.

Afspraak maken afhalen paspoort

Kosten

 • paspoort: € 77,85
 • paspoort jonger dan 18 jaar € 58,85
 • zakenpaspoort: € 77,85
 • zakenpaspoort jonger dan 18 jaar € 58,85
 • extra kosten spoedaanvraag: € 53,00

Prijzen worden jaarlijks per 1 januari aangepast.

Wat heb ik nodig?

Aanvragen:

 • Een goedgelijkende recente kleurenpasfoto. Let op dat deze maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag en dat deze voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
 • Alle reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart en/of buitenlands reisdocument) die nog in uw bezit zijn en nog niet door de gemeente ongeldig gemaakt zijn
 • Bij aanvraag van een 'tweede paspoort' moet u bewijzen dat u dit nodig hebt (bijvoorbeeld een verklaring van uw werkgever, een uittreksel van de Kamer van Koophandel, zakelijke contracten of uitnodigingen van buitenlandse bedrijven)
 • Heeft u geen oud (verlopen) reisdocument? U moet uw identiteit dan met andere bewijsstukken aantonen (bijvoorbeeld uw rijbewijs). Hebt u ook geen ander identiteitsbewijs? De gemeente stelt dan een nader onderzoek in om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort krijgt.
 • voor kinderen jonger dan 18 jaar is schriftelijke toestemming nodig van ouders of voogd. Vul daarvoor voor elk kind het formulier 'Toestemmingsverklaring reisdocumenten' in en breng dit mee. Hierbij zijn de originele, geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd nodig

Afhalen:

 • het afhaalbewijs
 • uw oude paspoort of identiteitskaart als u deze nog niet hebt ingeleverd

Goed om te weten

Kinderen

Reist u samen met kinderen jonger dan 18 jaar, lees dan ook de informatie op de pagina 'Reizen met kinderen'.

Vingerafdrukken

In uw paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken. Kunt u uw vingerafdrukken niet laten maken door uw lichamelijke of geestelijke beperking? Een paspoort aanvragen kan dan ook. Is uw beperking tijdelijk, dan krijgt u een paspoort dat 1 jaar geldig is. Is uw beperking blijvend, dan krijgt u een paspoort met de geldigheidsduur van 5 (tot 18 jaar) of 10 jaar (18+).

Zakenpaspoort

Reist u veel waardoor u veel stempels in uw paspoort krijgt? Dan kan uw paspoort vol raken, voordat het is verlopen. Om dat te voorkomen kunt u een 'zakenpaspoort' aanvragen. Dat is een gewoon paspoort, maar het heeft meer bladzijden voor stempels.

Paspoort kwijt?

Lees de informatie op de pagina 'Paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen'.

Reisdocumenten voor niet-Nederlanders

Hebt u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan hebt u soms recht op een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort.

Veilige kopie identiteitskaart

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app(externe link) maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid(externe link) hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Aanvragen vanuit het buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart of paspoort terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de zogeheten grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken. Er is een tool voor paspoorten en ID-kaarten (externe link)die het makkelijker maakt om een ID-kaart of paspoort aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool kunt u online een persoonlijke checklist maken van de documenten die u nodig heeft bij uw aanvraag. Als u de tool hebt doorlopen, weet u precies welke documenten u nodig heeft. Dat scheelt u veel tijd.