Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. Het is ook een identiteitsbewijs. U kunt met het vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve uw land van herkomst. Voor veel landen heeft u nog wel een visum nodig. De ambassade van het land waar u heengaat, heeft daarover meer informatie.

Om een vluchtelingenpaspoort te krijgen moet u een vluchtelingenstatus hebben. Dit is zo als de VN u erkent als vluchteling. Hebt u geen vluchtelingenstatus? Dan vraagt u een vreemdelingenpaspoort aan.

Voorwaarden vluchtelingenpaspoort

 • U bent erkend als vluchteling door de Verenigde Naties (VN) en de IND.
 • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Bronckhorst.
 • Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus.

Afspraak maken aanvragen vluchtelingenpaspoort

Wat heb ik nodig?

Neem altijd het volgende mee:

 • uw geldige verblijfsvergunning
 • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
 • uw oude vluchtelingenpaspoort (als u die hebt)
 • pinpas (of contant geld) om te betalen

Vraagt u een vluchtelingenpaspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar? Neem dan ook het volgende mee:

Toestemming reisdocument minderjarige

Voor het aanvragen van een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar en voor een (vreemdelingen-/en of vluchtelingen) paspoort voor een kind jonger dan 18 jaar, moeten gezaghebbenden toestemming geven. U kunt op drie manieren de toestemmingsverklaring regelen:

 1. Voor de afspraak kunt u digitaal een toestemmingsverklaring indienen. Hiervoor heeft u DigiD nodig.
 2. Bij de afspraak neemt u voor elk kind, een ingevuld formulier 'Toestemmingsverklaring reisdocumenten' mee. Hierbij zijn de originele, geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd nodig.
 3. De gezaghebbende(n) moeten meekomen. Dan wordt ter plekke het toestemmingsformulier ingevuld. Hierbij zijn de originele, geldige identiteitsbewijzen nodig.

Paspoort ophalen / Spoedaanvraag

Meestal kunt u uw paspoort ná 1 week ophalen. Dit moet u persoonlijk doen, binnen 3 maanden na uw aanvraag, daarna vervalt uw paspoort. Heeft u het paspoort eerder nodig dan kunt u een spoedaanvraag doen. U kunt het paspoort dan meestal de volgende werkdag na 09.30 uur ophalen. U dient het nieuwe paspoort dan wel vóór 14.00 uur te hebben aangevraagd.

Afspraak maken afhalen vluchtelingenpaspoort

Vluchtelingenpaspoort kwijt of gestolen

Bent u uw vluchtelingenpaspoort kwijtgeraakt of is het gestolen? Doe dan eerst melding van vermissing bij de gemeente. Hier kunt u direct een nieuw vluchtelingenpaspoort aanvragen.

Kosten

 • vluchtelingenpaspoort € 63,40
 • extra kosten spoedaanvraag: € 57,05

Prijzen worden jaarlijks per 1 januari aangepast.

Goed om te weten

Kinderen eigen paspoort

Kinderen kunnen een eigen vluchtelingenpaspoort hebben.

Vingerafdrukken

In uw paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Dit gebeurt niet bij kinderen tot 12 jaar. Kunt u uw vingerafdrukken niet laten opnemen omdat u een lichamelijke of geestelijke beperking hebt? Dan kunt u toch een paspoort aanvragen. Is uw beperking tijdelijk, dan krijgt u een paspoort dat 1 jaar geldig is. Is uw beperking blijvend, dan krijgt u een paspoort dat maximaal 5 jaar geldig is. Dit hangt af van de duur van uw verblijfsvergunning.